‘Calimero’ je život obitelji Ademi već 70 godina: Ni Arijan u Zagrebu ne može odoljeti štrudli od višanja

Kada je pradjed iz Makedonije za vrijeme Drugog svjetskog rata zakoračio na šibensko tlo u potrazi za boljim životom, obitelj Ademi nije vjerojatno mogla ni sanjati da će danas, gotovo 70 godina kasnije, i dalje miješati sladolede i pripremati kolače u istoj onoj radnji u kojoj su pradjed i djed Afet radili kako bi prehranili svoju obitelj. Tri generacije Ademija nastavile su obiteljski posao, i danas s ponosom mogu reći da su prošli i lijepog i ružnog, ali da ih zub vremena nije nagrizao. Čak štoviše, vrijeme im je danas postalo ‘partner’ i rade više no ikad prije.

– Dida Afet radio je u slastičarni najbolje baklave. Onda je kupio kuću i poslovni prostor i malo po malo razvijao biznis. Školovao je preko sladoleda svoje kćeri, a tata Tađidin preuzeo je nakon njega posao, i dan danas on vodi glavnu riječ zajedno s mamom Zedijom – priča nam Edon, 28-godišnji stariji sin.

Gotovo da više i ne postoji Šibenčanin koji ne zna gdje se nalazi slastičarna Calimero, no iza samog imena krije se puno dublja priča. Ona o obiteljskom zajedništvu koje je dosad pobjeđivalo sve teškoće.

– Još svi živimo zajedno. Baka, djed, mama, tata, ja i brat Arijan. Kada je otac preuzeo radnju na sebe, pomalo smo širili ponudu sa sladoleda na pašticeriju. Pripremali smo krempite, baklave, princes krafne… slastice naših krajeva. Dida je većinu kolača radio sam, a onda je mama preuzela tu ulogu. Danas, s obzirom na obujam posla, ima uz sebe dvije majstorice, ali ona je i dalje glavna za pripremu tijesta za piroške, kifliće i štrudele, po kojima smo zapravo i najpoznatiji – govori Edon.

slasticarna calimero 231017 2

Djed Afet krajem devedesetih odlučio je proširiti poslovanje i otvoriti sladoledarnicu kod katedrale svetog Jakova. Edon je ovo ljeto bio zadužen upravo za tu radnju, ali je uskakao i roditeljima u pomoć kad god bi trebalo.

– Tata je voditelj, on nije involviran u prizvodnju niti u prodaju, uskače kada treba pomoći i to je to. Uvijek imamo barem jednog radnika, a trenutno ih je zaposleno četvero. Uskačemo kad god im treba pomoći, netko od nas je stalno tu. Godinama već nudimo razne kolače, torte, radimo za posebne prigode, vjenčanja, krštenja, makar se u tom smjeru tek širimo, pa ljudi tek počinju saznavati za to – kaže Edon.

edon ademi calimero

Na naše pitanje hoće li majka i otac doći na razgovor, Edon je kroz smijeh rekao da oni ipak ne bi, no on je svjestan koliko praćenje trendova danas znači takvoj vrsti posla, pa je iz istog razloga pokrenuo i Facebook stranicu s kojom iz dana u dan dopire do sve većeg broja klijenata, ali i inzistirao na obnovi vanjske terase.

– Dugo godina štekat su nam bili suncobrani i par stolova. Financijski to nije bio jednostavan pothvat, trebalo je sve posložiti na mjesto, ali kupovali smo malo po malo što nam je trebalo i na kraju je došao red na terasu. Prije smo više bili fokusirani na princip ‘dođeš, kupiš, odeš’, a sada se fokusiramo sve više na to da postanemo mjesto na koje ljudi mogu doći popiti kavu, pojesti kolač, pecivo, i to sve domaće, a i djeca se imaju gdje igrati. I moram reći da je moja najmlađa teta Frolinta, koja živi i radi u Zagrebu, zaslužna za ovaj ambijent – objašnjava.

slasticarna calimero 231017 5

slasticarna calimero 231017 4

Upravo će Edon jednog dana preuzeti radnju. Mlađi brat Arijan vratio se nogometu i Dinamu nakon dvije godine suspenzije, i to je, naglašava Edon, njegov život.

– On je s loptom najsretniji i ne vidi svoj život u radnji. Ipak, svaki put kad idem u Zagreb naruči štrudlu od višnje – priča Edon kroz smijeh.

arijan ademi

Stariji od braće Ademi diplomirao je računovodstvo i financije u Zagrebu i želja mu je pronaći posao u struci, no od obiteljskog biznisa ne namjerava odustati. Ipak, prepušta ga roditeljima dok god oni budu imali snage i volje raditi to.

– Nikad nismo bili zakinuti za obiteljska druženja unatoč poslu ‘ispod kuće’. Zapravo nam je na taj način sve bilo lakše, a ja sam nekako ostao više vezan za radnju. Evo i sad sam išao u Zagreb tražiti posao, ali kako je lijepo vrijeme, došao sam pomoći svojima – iskren je Edon.

Gotovo 70 godina postojanja Calimera u Šibeniku definitivan je znak da su Šibenčani, ali i sve veći broj turista, prepoznali da je riječ o domaćim proizvodima. I uvijek im se rado vraćaju.

kiflic calimero

– Uz naše stalne vjerne goste, imamo sve više i novih i na to smo jako ponosni. Ljudi se vraćaju baš zbog toga što je atmosfera domaća i zadovoljni su našim proizvodima. Cilj nam je uvijek bila kvaliteta i vjerojatno se u tome krije tajna uspjeha poslovanja sve ove godine – smatra Edon.

Proteklo ljeto za obitelj Ademi bilo je iznimno radno. Ali iza umora krije se zadovoljstvo dobro odrađenim poslom, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da se nikad nigdje nisu oglašavali, a turisti sa svih strana svijeta dolazili su u Šibenik i tražili – Calimera.

slasticarna calimero 231017 3

– Tko god je došao od stranaca, dobio je preporuku za doći ovdje na kolač i to nas izrazito veseli. Puno Zagrepčana priznalo nam je da takav kolač ili sladoled u Zagrebu nisu pojeli, a našim su proizvodima bili oduševljeni. Sve radimo svojim rukama i ljudi to znaju prepoznati. Nadamo se da će tako i ostati – zaključio je Edon.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.