Čempresi nastavljaju obnovu stubišta, a pod bedemom groblja sv. Ane novi problem

Ministarstvo kulture odobrilo je šibenskim Čempresima još 100 tisuća kuna za projekt obnove stubišta na ulazu u groblje sv. Ane. Riječ je o sredstvima za nastavak radova čiju je prvu fazu, odrađenu u prosincu prošle godine, također sufinanciralo Ministarstvo kulture, a vrijednost cijelog projekta obnove je 1,3 milijuna kuna.

sv ana stubiste

– S novcem koji nam je osiguralo Ministarstvo kulture moći ćemo obnoviti stubište između još dva podesta s pripadajućim bočnim pitarima. Potrebno je naime prethodno odraditi arheološka sondiranja koja bi mogla otkriti ostatke starijih bedema. Tek tada ćemo moći postaviti nove stube i popločanje podesta, a nedavno sam se dogovorio s gradonačelnikom kako će u sljedećoj godini Grad i Ministarstvo kulture osigurati preostalih oko 900 tisuća kuna za konačni završetak obnove stubišta sve do crkvice sv. Ane, kaže Joško Vuković, direktor Čempresa.

vukovic skugor sv ana

U Čempresima planiraju, uz već postavljenu česmu na samom stubištu, instalirati još dvije kako bi svima koji obilaze posljednja počivališta predaka omogućili lakši pristup vodi.

– Radove na stubištu nastavit ćemo kroz lipanj, a zbog vrućina i kako ne bi ometali turističku sezonu prekinut ćemo tijekom ljeta i nastaviti u rujnu. Rok u kojem moramo završiti ovu fazu je 1. listopada. Pred nama je još jedan financijski i tehnički zahtjevan posao. Naime, ranijih godina se pri uređivanju grobnih mjesta sav iskopni materijal i stare nadgrobne ploče bacalo preko sjevernog bedema iza crkvice. Taj nasip od oko 300 kubika ćemo u suradnji s Tvrđavama kulture Šibenik morati ukloniti, a procijenjeno je kako će cijena tog posla biti oko 50 tisuća kuna, najavljuje Vuković.

sv ana nasip1

Nakon niza dana s nepovoljnim vremenskim prilikama i na Kvanju se zahuktavaju radovi na izgradnji nekoliko ekskluzivnih grobnica te izgradnji zida s grobnicama za urne.

sv ana rupa u bedemu sv ana stubiste2 vukovic skugor sv ana3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.