Centar za socijalnu inkluziju u novom projektu: ‘Želimo ranjivim skupinama omogućiti lakše uključivanje na tržište rada’

‘Želimo izjednačiti mogućnost za sve ljude koji su na tržištu rada, a možda imaju neke smanjene mogućnosti za zapošljavanje. Želimo planirati i provoditi neke aktivnosti usmjerene na povećanju stope zaposlenosti općenito u našem društvu, a pogotovo pripadnicima ranjivih skupina. Želimo im pomoći odnosno kreirati neke inovativne programe kako bi se oni lakše uključili u tržište rada’, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije Marijana Mijat, voditeljica projekta ‘Razvoj klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije’.

Riječ je o projektu vrijednom nešto više od 950 tisuća kuna financiranom iz Europskog socijalnog fonda, a trajat će dvije i pol godine.

Glavni cilj projekta je povećati zaposlenost ranjivih skupina na području naše županije te će također će omogućiti provedbu istraživanja potreba učenika srednjih škola kao i  njihovo informiranje te obogaćivanje nastavnog programa.Ukupno 50 pripadnika ranjivih skupina, odnosno dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom, branitelji, žene, mladi i osobe starije od 50 godina kao i 200 učenika osnovnih i srednjih škola, odabrani su kao ciljane skupine tog projekta.

– Voljela bih da se provede i da se pokrene projekt. Isto tako, voljela bih da se opet zaposlim kao i što su me prvi put zaposlili u fotokopirnici. Već sam radila, ali zbog financija fotokopirnica se morala zatvoriti pa me nisu imali više s čim platiti – kazala je 29-godišnja Dragana Radovančić, korisnica Inkluzije već skoro 10 godina.Inače, projekt je pokrenut kroz natječaj ‘Lokalne inicijative za razvoj zapošljavanja – faza tri’ i nastavak je dugoročne partnerske suradnje brojnih državnih, javnih, lokalnih, nevladinih i strukovnih organizacija na županijskoj razini.

– Što se tiče učenika osnovnih i srednjih škola utvrdili smo da postoji mali nesklad između onog što oni očekuju i onog što se zapravo događa na tržištu rada, pa stoga pokušavamo ovim projektom doći do toga da pružimo više informacija samim učenicima, a i od njih da dobijemo više informacija odnosno što oni očekuju i što bi oni htjeli – ispričala je Mijat.

Također, voditeljica projekta istaknula je i dosadašnji uspjeh otprije provedenog projekta kojim je, kroz tri ciklusa, ukupno 25 osoba s intelektualnim poteškoćama osnaženo odnosno lakše su se mogli snaći na tržištu rada, a njih petero je uspješno zaposleno.

Partneri projekta su HZZ Područni ured Šibenik, Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, Industrijsko-obrtnička škola, Srednja škola Lovre Montija Knin te Medicinska škola Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.