Više

    Chef Pelegrinija Rudi Štefan pokrenuo je fondaciju Budi Foodie za obrazovanje mladih kuhara, konobara i sommeliera

     

    Chef Pelegrinija Rudi Štefan, 11. svibnja zajedno s hotelskom kućom Valmar priređuje humanitarnu večeru u porečkom restoranu Spinnaker. Štefan, kako je poznato, vrlo rijetko gostuje kao kuhar, ali ovoga puta povod je zaista velik – osnivanje prve ozbiljne hrvatske privatne fondacije za obrazovanje profesionalca zaposlenih u ugostiteljstvu, piše portal kult plava kamenice. Rudi Štefan ove je godine pokrenuo Chef’s Stage najozbiljniju gastronomsku konferenciju dosad organiziranu u Hrvatskoj, s ciljem promocije najviših standarda u hrvatskoj gastronomiji, njezine promocije na svjetskom tržištu i profesionalnog umrežavanja neophodnog za stvarni kvalitativni i ekonomski rast hrvatske restoranske industrije i proizvođača vezanih uz nju.

    U manifestu Chef’s Stagea obuhvaćena su neka od najvažnijih pitanja u hrvatskom ugostiteljskom biznisu, od proizvođača hrane i raznih restoranskih formata kao kupaca te hrane, do afirmacije i dugoročne održivosti hrvatske gastronomije. Jedna od najvažnijih točaka manifesta, i točka do koje je Štefanu, kako nam je rekao uoči Chef’s Stagea, posebno stalo, jest profesionalna edukacija.

    – Ugostiteljska struka u Hrvatskoj se godinama omalovažava, rekao je Štefan,

    – Ako se to nastavi, za četiri do pet godina više neće biti mladih ljudi koji će raditi u restoranima i hotelima. Oni će naprosto nestati. A mi mladim ljudima želimo pokazati da se u ugostiteljstvu može napraviti dobra karijera. I da onaj tko svaki dan radi i uči – učenje je ključna riječ – može s vremenom steći društveni ugled, priznanje i stalnu mogućnost napredovanja.

    Jedan od glavnih pokretača ove promjene mogla bi biti fondacija Budi Foodie.

    Ideja ove fondacije je mladim kuharima, konobarima, sommelierima i drugim strukama iz ugostiteljskog biznisa omogućiti praksu i školovanje u najboljim svjetskim restoranima, hotelima i strukovnim školama, kroz pune stipendije. Kako smo doznali na Chef’s Stageu, ispituju se i o mogućnosti organiziranja edukacijskih programa prestižnih ugostiteljskih škola u Hrvatskoj. Cilj je stvarna, najkonkurentnija profesionalna znanja učiniti što dostupnijima što većem broju mladih profesionalaca ugostiteljstvu.

    – Gledajte, u stara vremena, u našim krajevima, kad je netko radio kao šef servisa u hotelu, na tog je čovjeka njegova okolina gledala kao na pravog gospodina. Isto je vrijedilo i za druga zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Mi želimo profesiji vratiti taj društveni dignitet. A da bi to uspjeli, moramo u mladim ljudima pobuditi ljubav prema ovom poslu, zaključuje Štefan.

    To što je kao među prvim partnerima u ovu inicijativu ušao Valamar kao najveća hotelska kompanija u Hrvatskoj vrlo je dobar znak, dokaz da hoteli itekako osjećaju potrebu kompetentnim kadrom i da bi mogli preuzeti inicijativu u investiranju u obrazovanje takvog kadar. Druga važna činjenica je da se u Poreču predstavlja još jedna inicijativa koja ne ovisi o državi, jer država se u problematici ugostiteljskog biznisa, posebno ugostiteljstva u kontekstu turizma kao glavne hrvatske privredne grane, pokazala sramotno nekompetentnom i nezainteresiranom. Rast svijesti o nužnosti samoorganiziranja bit će presudna želi li  hrvatska ugostiteljska industrija iskoristiti veliku šansu za međunarodnu afirmaciju koju je dobila s rastom turizma, ulaganjima u hotele, dolaskom Michelina i interesom stranih medija koji je izazvao Chef’s Stage.

    Na večeri u Poreču, koja se održava u okviru manifestacije Wine Nights, chef Rudi Štefan i tim Pelegrinija pripremaju meni od pet slijedova na kojemu su kamenice iz bočate vode, salata od gofa i verduer, bečki tartar, jaja u šorbulu, tingul šuta i janjetina. Jela će pratiti vina istarske vinarije Kabola, među kojima će se moći kušati i neke arhivske etikete put Malvazije Amfora iz 2006, piše Kult plave kamenice.

    Foto: arhiva

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ujutro sunčanije, popodne kiša, a od nedjelje opet...

    Premda većinom sunčanije i toplije nego prošlih dana, do subote još ponegdje pljuskovi, pa i grmljavina. Od nedjelje do utorka stabilnije i opet iznadprosječno...

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada...

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre...

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za...

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    NAJNOVIJE

    Ujutro sunčanije, popodne kiša, a od nedjelje opet ljeto u proljeću

    Premda većinom sunčanije i toplije nego prošlih dana, do subote još ponegdje pljuskovi, pa i grmljavina. Od nedjelje do utorka stabilnije i opet iznadprosječno...

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada će biti prvi koncert u Hrvatskoj

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre u Oklaju

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za sve je ‘kriva’ Nevidljiva scena

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...