Danas počinje odbrojavanje do dana kada će Šibenik imati svoje Sveučilište

Predstavljanje projekta Studentskog doma Palacin, za koji je osigurano skoro 80 milijuna kuna europskog novca, danas je na tvrđavi Barone gradonačelnik Željko Burić označio kao značajanu prekretnicu u razvoju Šibenika.

– Ovo je trenutak kada možemo početi odbrojavati do trenutka kada će Vlada Republike Hrvatske proglasiti da su sve tri komponente za samostalno Sveučilište u Šibeniku zadovoljene. Riječ je o prostornim uvjetima, nastavnoj osnovi i barem tri neovisna studijska programa. Studentski dom Palacin je početna točka projekta koji se u koncentričnim krugovima širi prema vojarni Bribirskih knezova, prema projektu Trokut, a krajnji cilj nam je povezivanje znanosti i gospodarstva te razvoj zelenih industrija i Šibenika kao zelenog grada, kazao je Burić.

palacin2

Uz gradonačelnika, projekt studentskog doma Palacin predstavili su Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šubeniku, koje je nositelj projekta i Nella Slavica, ravnateljica studentskog centra u Šibeniku, partnera na projektu.

– Nadam se da će Šibenik kroz nekoliko godina ispuniti preduvjete za dobivanje statusa Sveučilišta. Kroz projekt koji danas predstavljamo, vrijedan 85,3 milijuna kuna, za koji je Europa odobrila 79,6 milijuna kuna na zemljištu od 28 tisuća četvornih metara na Palacinu bit će nadograđen glavni objekt iz 1968. godine, koji će sa trenutnih 3.457 četvornih metara neto površine izrasti na 6.200 kvadrata sa 158 dvokrevetnih soba, 16 jednokrevetnih i ukupno 332 ležaja, kazao je Malenica.

malenica palacin

Projektom je predviđena ugradnja najsuvremenijih tehnologija pa će tako novi Studentski dom Palacin imati zelenu fasadu i zeleni krov na kojem će biti prostor za učenje.

studentski-kampus

 

– U suterenu će biti smještene sobe za studente s invaliditetom te restoran sa stotinu mjesta, prizemlje će uz studentske sobe imati prostor za druženje i kuhinju, odnosno kantinu, a na katovima će također biti studentske sobe. Geotehnički radovi već su obavljeni, a do nove godine bit će raspisani natječaji za voditelja izgradnje te izradu glavnog i izvedbenog projekta. Već sljedeće godine planiramo izabrati izvođača radova i krenuti s izgradnjom. Završetak projekta planiran je 1. siječnja 2020. godine, a to je i rok u kojem bi Studentski dom Palacin trebao biti useljiv, najavio je Malenica.

– Studentski standard glavni je preduvjet da svaki stanovnik ima pravo na visoko obrazovanje. Studentski centar je odgovoran za taj standard i zato smo partner Veleučilištu na ovom projektu. Kolege su me u čudu slušali kada sam na skupu ravnatelja najavila šibenski plan s kampusom i Sveučilištem i nisu vjerovali da jedan ‘mali Šibenik’ može krenuti u tom smjeru. Kada sam ih izvijestila da je naš projekt prihvaćen i da smo dobili novac za realizaciju bili su iznenađeni, kazala je, u prilično emotivnom govoru, Nella Slavica.

Nakon izgradnje, Studentski dom Palacin bit će predan na upravljanje Studentskom centru u Šibeniku.

buric palacin

Gradonačelnik Burić naglasio je kako će Studentski kampus u Šibeniku promijeniti, ne samo vizuru, već i sadržaj koji ovaj grad nudi. Kako je rekao, grad koji neće omogućiti mladima akademsko obrazovanje i znanstveno napredovanje i nije grad.

– Središnji kamen temeljac razvoja grada Šibenika je visoko školstvo. Cijeli projekt razvoja sveučilišnog studija ide dobro i ni u jednom trenutku nismo zastali. Oslonac cijelog tog projekta je Veleučilište i oni su središnja institucija koja će kroz nekoliko godina formirati Sveučilište. Za sebe ne bih rekao da sam idejni začetnik Sveučilišta u Šibeniku jer ta ideja u Šibeniku tinja godinama prije mene, rekao je Burić.

U neformalnom dijelu konferencije Burić je ispričao i kako je Grad Šibenik, brzim prestrojavanjem izbjegao mogućnost da izgubi novac za projekt Studentskog kampusa. Kako je rekao Grad Šibenik nije bio prihvatljiv ponuditelj projekta i nije bilo moguće dobiti novac za projekt nazvan Studentski kampus. Tada su stručne službe Grada vrlo brzo prepustile projekt Veleučilištu kao prihvatljivom nositelju i preimenovali ga, uz sve ostale izmjene u aplikaciji, u Studentski dom jer su to objekti za koje Europa daje novac.

vojarna palacin 280417 1

studentski-kampus1

palacin

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.