Dekan šibenskog Veleučilišta najavio dva nova studijska programa i tu ne misli stati

Veleučilište u Šibeniku iduće akademske godine započinje s izvođenjem dva nova studijska programa – preddiplomski studij poslovne informatike i diplomski specijalistički studij javne uprave. Kako smo saznali u razgovoru s dekanom VUŠ-a, Ivanom Malenicom, ovo je prvi put da se na Veleučilište pokreću novi studijski programi u prethodnih deset godina.

– Dobili smo pozitivna mišljenja akreditacijskog povjerenstva Agencije za znanost i visoko obrazovanje za dva nova studijska programa, sve je spremno, uvjeti su ispunjeni i 2019. godine krećemo s izvođenjem nastave na novim studijskim programima. Akreditacijsko povjerenstvo je utvrdilo kako Veleučilište u Šibeniku ispunjava sve infrastrukturne i kadrovske kriterije te da studijski programi u potpunosti zadovoljavaju sve standarde kvalitete. Zasad mogu kazati kako će studij javne uprave primati 40 studenata – 20 redovnih i 20 izvanrednih, a studij poslovnu informatiku 70 studenata – 50 redovnih i 20 izvanrednih – priča Malenica.

Kriteriji upisa dvije godine diplomskog specijalističkog studija javne uprave vrlo su jasni. Budući studenti prijavljuju se preko portala studij.hr, a na temelju njihovih ocjena stvaraju se rang liste. Godinu dana dekan Malenica zajedno s prodekanima i kolegama s Upravnog studija i studija Menadžmenta radili su na programima, a važno je za istaknuti kako je, uz prostorne uvjete, ispunjen i omjer profesor-student.

– Nema velikog opterećenja za profesore, jer smo kolegije raspodijelili, tako da je svatko dobio barem jedan kolegij, a uključit ćemo i vanjske suradnike. Trenutno radimo na elaboratu za studij sestrinstva. Prva verzija već postoji, razgovori sa zainteresiranim liječnicima i medicinskim sestrama su obavljeni, te se nadamo kako će trogodišnji studij sestrinstva svoje prve brucoše dočekati već 2020. godine.  S ovim studijskim programom Veleučilište u Šibeniku se planira razvijati i u području zdravstvenih studija, s krajnjim ciljem – pokretanje specijalistilčkog diplomski studij palijativne skrbi uz preddiplomski studij sestrinstva- naglašava.

U već postojećem dijelu Veleučilišta kompletno su uređene dvije učione, a gradnja bi se uskoro trebala nastaviti.

– Uskoro bi se trebali nastaviti radovi na zgradi Veleučilišta, koji uključuju izgradnju knjižnice nad dvoranom Osnove škole Tina Ujevića, koja bi sa zgradom Veleučilišta trebala biti povezana mostom. U planu je i nastavak uređenja gornjeg kata, čime bi dobili 1500 novih kvadrata zahvaljujući sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Time bi Veleučilište podiglo prostorne uvjete na veoma visok nivo i omogućilo studentima i zaposlenicima rad u suvremeno opremljenim prostorima – pojasnio je Malenica.

Ove godine je i Zaklada studenata Veleučilišta u Šibeniku prvi put raspisala natječaj za dodjelu stipendija studentima lošijeg imovinskog stanja, a u planu je i poticanje studentskih poduzetničkih projekata.

Iako i sam kaže kako su upisi ove godine lošiji u odnosu na prijašnje godine, objašnjava kako je to trend koji je zahvatio čitav sektor visokog obrazovanja.

– Nadamo se kako ćemo novim studijskim programima, suvremenim učionicama, izmjenom postojećih studijskih programa, stručnom osoblju i profesorima Veleučilište podići na još višu razinu i privući velik broj studenata iz cijele Hrvatske upravo u Šibenik – zaključuje.

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.