EU će nadoknaditi pet milijuna kuna koliko je šibenski Vodovod uložio u vodoopskrbu Konoba i Brnjače

Za projekt ‘Vodoopskrba Konobe i Brnjača’ šibenski će Vodovod i odvodnja dobiti skoro pet milijuna kuna iz programa kojim EU financira razvoj ruralnih područja u Hrvatskoj. Ugovor o tome potpisan je jučer u Splitu, a šibenski je projekt dobio najviše novca od svih. Naime, na natječaj je ukupno bilo prijavljeno 18 projekata iz četiri dalmatinske županije, vrijednih 71 milijun kuna. Vodoopskrba naselja Konobe i Brnjača – vodosprema ‘Konoba, pristupni put i cjevovodi’ ujedno je i jedini projekt koji je iz Šibensko-kninske županije prijavljen na natječaj ‘Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda’.

Inače, jedan od uvjeta za prijavu na natječaj, raspisan još lani u listopadu, bio je da naselje nema više od dvije tisuće stanovnika te da je ulaganje u skladu sa strateškim razvojnim programom jedinice lokalne samouprave. Agencija za plaćanja u poljoprivredi odluku o projektima koji će biti financirani donijela je u srpnju ove godine.

konobe1

Podsjetimo, radovi na vodovodu u Konobama i Brnjači skoro su dovršeni i stanovnici tog dijela Grebaštice uskoro će dobiti pitku vodu. Dok se čekala odluka Agencije, Vodovod je radove financirao vlastitim novcem, a nakon što je projekt prihvatila financirati EU, moći će nadoknaditi uloženo.

– Čim dobijemo nalaz o analizi vode u novom sustavu, koju radi županijski Zavod za javno zdravstvo, počet ćemo prva spajanja domaćinstava. Očekujemo da će to biti kroz sljedeći tjedan. Trenutačno je osamdesetak kuća u tim naseljima, a ovim projektom kojim je, uz ostalo izgrađena vodosprema od 250 kubika, možemo zadovoljiti na desetke puta više objekata tako da je riječ o projektu budućnosti tog dijela Šibenika – kazao je za Šibenski portal Goran Tucak, glavni inženjer na projektu.

konobe

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.