Festival alternative i ljevice Šibenik: Četvrto izdanje FALIŠ od sedmog do desetog rujna

Gosti međunarodnog programa četvrtog Festivala alternative i ljevice Šibenik, Sarah Harrison i Paul Mason, na ovogodišnjem će FALIŠ-u analizirati budućnost koja, ukoliko već nije počela, sasvim sigurno nije daleka.

U Masonovoj viziji, utemeljenoj na dugogodišnjem praćenju ekonomskih trendova i analizama procesa u svijetu kapitala, budućnost je postkapitalistička, a takva je najviše zahvaljujući tehnološkom napretku i mogućem, slobodnom protoku informacija i ideja, paralelnom sa svijetom korporacija i njihovih interesa.

Paul Mason je britanski pisac i novinar, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, a u svojoj posljednjoj knjizi, nedavno objavljenoj na hrvatskom jeziku, ‘Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost’ tvrdi: ‘Milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti’. Kao uvjereni ljevičar za sebe poluironično kaže da je ‘pretjerano opsjednut marksizmom’, no ne libi se kritizirati ljevicu.

falis_2016_plakat_mediji

Sarah Harrison, s druge strane, upozorava kako se proces korištenja tehnologije u ime, pored ostaloga, ekonomije dijeljenja, nalazi na rubu otimanja građanima i građankama, te da se internet pokušava praktički privatizirati i iskoristiti kao sredstvo nadzora i oružje protiv ljudskih prava, slobode i demokracije.

Gošća FALIŠ-a dugogodišnja je suradnica WikiLeaksa i trenutna direktorica Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja se zalaže za prava ‘zviždača’ i zaštitu novinarskih izvora. Harrison je došla pod lupu javnosti kada je pomogla Edwardu Snowdenu da iz Hong Konga pobjegne u Rusiju i tamo, nakon što su oboje proveli 40 dana u zračnoj luci u Moskvi, dobije politički azil. Prije nego što se priključila WikiLeaksu 2010., radila je za britanski Centar za istraživačko novinarstvo i Biro istraživačkog novinarstva.

Festival alternative i ljevice Šibenik održava se od 7.-10. rujna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.