FOTO Baldekin više nije samo socijalistička spavaonica. Pogledajte projekt suvremene poslovne zgrade nasuprot dvorane

Projekt poslovne zgrade nasuprot sportske dvorane na Baldekinu zaista je modernog karaktera i definitivno će osvježiti prostor koji slovi kao socijalistička spavaonica tik izvan strogog centra grada. Riječ je, dakle, o zgradi na četiri kata s poslovnim prostorima koje investitor, Nikica Bujas, namjerava iznajmljivati i za kojima već vlada velik interes.

Za dizajn i koncept zgrade zaslužan je šibenski arhitekt sa zagrebačkom adresom Tonko Zaninović iz biroa Ap projekt Studio Z  koji je na našem području projektirao crkvu i župni ured Sv. Petra na Vidicima, crkvu i župni ured Sv. Jeronima na Meterizama (zajedno s partnerom T. Pokoviće) te spomenik Oluji u Kninu, kao i nekoliko stambenih objekata u Šibeniku, Vodicama i Primoštenu). Kako nam je kazao, riječ je o zahtjevnoj lokaciji koja u svom užem kontekstu ima utjecaj na vizuru grada i ostavlja bitan dojam o načinu formiranja novog urbanog tkiva.

01b

– Uže područje oko lokacije izgrađeno je uglavnom višestambenim, poslovnim i stambenim građevinama raznih visina, ali bitno je napomenuti da se u neposrednoj blizini nalaze i bolnica, zgrada suda, sportska dvorana, crveni i plavi neboder, dakle zaista različiti arhitektonsko-urbanistički izričaji. Planirana zgrada formirana je kao jedinstven i kompaktni volumen, pomalo neobičnog i definitivno neortogonalnog oblika – objašnjava cijenjeni arhitekt.

02 saturation

Dominiraju velike plohe vertikalne i nagnute, pune i staklene. Kosine, nagibi kao i oblik vanjskih gabarita donekle su, dodaje Zaninović, proizašli iz oblika novooformljene čestice te postojeće građevine, ali se ne referiraju na nijednu od susjednih zgrada.

– Iako je dozvoljena katnost, prizemlje plus šest katova, zgrada će uz prizemlje imati četiri kata zbog toga što bi na toj relativno maloj tlocrtnoj markici viša građevina izgledala pomalo previsoko te djelovala kao vertikalno nametljiv volumen koji bi presnažno iskakao iz konteksta – zaključio je arhitekt.

Inače, zgrada će biti sagrađena na prostoru dviju kuća koje su nedavno srušene, a u jednoj je godinama bila trgovina mješovite robe, posljednja od njih Konzum. Uskoro kreću iskopi i pripremni radovi, a zgrada će, najavljuje investitor, biti gotova do lipnja sljedeće godine.

02 saturation_detail

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.