FOTO Čempresi uvode red na posljednjim počivalištima: Preuzeli četiri od 26 prigradskih groblja

Šibensko gradsko poduzeće Čempresi danas su i službeno preuzeli upravljanje grobljem sv.Ivana u Konjevratima. To je prvo od 26 prigradskih grobalja koje će Čempresi čistiti i održavati.

– Mi smo svim mjesnim odborima poslali pismo namjere o preuzimanju upravljanja grobljima, a za sad su, osim na Konjevratima pristali u Danilu Gornjem, Vrpolju te na otoku Zlarinu. Ta četiri groblja sada ulaze u naš sustav održavanja gdje ćemo dva puta mjesečno obilaziti i održavati groblja po režimu na koji se to radi i na svih pet gradskih grobalja, pojašnjava Joško Vuković, direktor Čempresa.

čempresi4 čempresi5

To među ostalim znači da samo Čempresi mogu otvarati grobove, ukapati pokojnike, prenositi umrle, ekshumirati mrtve.

– Situaciju na prigradskim grobljima želimo poboljšati, zapravo uvesti red i zbog njihovog izgleda, ali i pijeteta prema pokojnicima. Konkretno, groblje sv. Ivana koje smo danas preuzeli bilo je najnesređenije od svih prigradskih grobalja tako da se nadamo da će i drugi mjesni odbori shvatiti da samo želimo reda, kaže Vuković.

čempresi6 čempresi7

Oni koji uđu u sustav Čempresa, ubuduće će plaćati grobnu taksu i to je najvjerojatnije razlog zbog kojeg su tek četiri mjesna odbora pristala na nova pravila. Naime, grobna taksa je oko 200 kuna godišnje.

– Trebate znati da je to samo dio novca koji se ciljano troši na groblja, a ostatak se izdvaja iz gradskog proračuna, odnosno dijela komunalne naknade, dodaje direktor Čempresa.

Na sva četiri prigradska groblja, kojima će uskoro upravljati Čempresi, bit će napokon postavljeni kontejneri i kante.

čempresi3 čempresi8

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.