FOTO Crvene cipele pred katedralom: Šibenski SDP u kampanji protiv nasilja nad ženama

Šibenski SDP predvođen predsjednikom Tončijem Restovićem, zajedno sa članicama Foruma žena SDP-a Šibenik, priključio se akciji ‘Crvene cipele’ čiji je cilj ukazati na problem nasilja nad ženama sjećanjem na žene žrtve svih oblika nasilja i pozvati na ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Pred katedralom svetog Jakova postavili su crvene cipele i na taj način priključile se globalnoj kampanji ’16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama’.
Akcija je dio međunarodne kampanje ’16 dana aktivizma’ koja traje od 25.studenog kada je obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca kada će biti obilježen Međunarodni dan ljudskih prava.

crvene cipele 3 crvene cipele

– Kampanja je prvi put pokrenuta 1991. godine s ciljem eliminacije svih oblika nasilja nad ženama. Trenutno je u nju uključeno preko 3.700 organizacije iz 164 države svijeta. U Hrvatskoj je posljednjih godina prisutan trend porasta brutalnih zločina nad ženama, tako je u prošloj godini ubijeno 19 žena od strane bliskih osoba, od čega 15 od strane intimnih partnera. Gotovo 10 tisuća žena je u prošloj godini prijavilo neki oblik prekršajnog oblika nasilja u obitelji, dok je 279 žena bilo žrtvom kaznenog djela nasilja u obitelji. Ti podaci su još strašniji ako znamo da se samo 30 posto slučajeva nasilja u obitelji prijavljuje. Uz to, servisi za pomoć ženama koje žele izići iz nasilnih veza  su gotovo nepostojeći – piše u priopćenju Foruma žena SDP-a Šibenik kojeg potpisuje predsjednica Ivana Vučenović, upozoravajući kako rodno uvjetovano nasilje, odnosno nasilje prema ženama i nasilje u obitelji, zahtijeva jedinstvenu društvenu osudu, oštru sankciju i glasnu i jasnu poruku da nema opravdanja.

crvene cipele 2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.