FOTO ‘Gasterbajter’ iz Vaćana i misteriozna posuda u šibenskom muzeju

U Muzeju grada Šibenika u četvrtak je održano zanimljivo predavanje o misterioznom ratniku iz Vaćana koji je fascinirao arheologe.

Predavanje je bilo posvećeno posvećena starohrvatskom nalazištu u Vaćanima u skradinskom zaleđu koje je oduševilo, ali i zbunilo arheologe jer ukopi u pronađenim sarkofazima nisu uobičajeni za stare Hrvate. Na lokalitetu je pronađeno dvadesetak grobova iz 8. i 9. stoljeća s izuzetno značajnim nalazima kao što su karolinški mač zlatnik, mamuze to jest ostruge i staklena posuda koja je unikatna na širem području Mediteranaa, a koji su nađeni uz jednog pokojnika.

– Mještani su znali da tu postoji neki grob, ali nitko nije bio siguran precizno gdje je i o čemu se tu zapravo radi. Kako sam profesor povijesti, to me poprilično zainteresiralo. Kad smo našli grob, došao je čovjek koji je radio na drugom kraju njive i rekao nam da nije to onaj grob na koji je mislio. Tako sam shvatio da sadimo masline na groblju – opisao je profesor povijesti Tomislav Bašić kako je 2011. godine pronašao ovu arheološku vrijednost.

vaza4

Drugi grob pronašao je kod masline koju su ranije zasadili, a o svemu je telefonski obavijestio telefonski arheologa i aktualnog ravnatelja Muzeja Željka Krnčevića.

– Kako je bila subota, a Krnčević je rekao da će na nalazište doći u ponedjeljak, uhvatila me panika da će netko opljačkati grob jer vidjelo ga je barem dvadeset ljudi  koji su odmah počeli s  pričama o zlatu i drugom blagu u stilu ‘Pirata s Kariba’. Keramičke posude koje smo iz njih izvukli odnio sam kući na sigurno i stavio ih u vitrinu, a  čak sam ih na neki način uspio spasiti i od pucanja. Primijetio sam da jedna posuda puca, negdje do pola se vidjelo napuknuće, i shvatio sam da je to zbog nedostatka vlage koje su u grobi imali. Stavio sam kraj njih posudu s vodom i stvorio vlažne uvjete, a četkicom za zube sam ih nekoliko sati pažljivo čistio, ispričao je Bašić i istaknuo kako mu je Krnčević kasnije rekao da je to najbolje što sam mogao učiniti.

vaza5

vaza8

vaza6

Staklena vaza pronađena u Vaćanima arheolozima je misterij.

– Ne znamo puno o ovom predmetu jer iz ranog srednjeg vijeka nemamo puno posuda. Onih iz antike pronašli smo na tisuće, a ovakvih samo četiri. Uz ovu vazu iz Vaćana, u Ninu su pronađene dvije slične čaše i jedna boca. Vjerojatno je do zaleđa Skradina stigla s vlasnikom koji je porijeklom s Bliskog istoka te su je kad je umro zakopali zajedno s njim – kazao je na predavanju profesor Tomislav Fabijanić sa zadarskog sveučilišta.

vaza1

vaza9

vaza2

Staklena posuda večeras je po prvi  put izložena u sklopu novog muzejskog projekta ‘Vitrina mjeseca’.

– Kako imamo puno eksponata koji nisu u stalnom postavu, odlučili smo se jednom u 30 dana staviti u izdvojenu vitrinu neki od zanimljivih predmeta i pokazati ga građanima. Svaki put o njima će pričati stručnjaci – najavio je ravnatelj Željko Krnčević.

vaza7

vaza3

 

O misterioznom ‘gastarbajteru’ prikazan je nedavno na HRT-u i dokumentarni film, Gasterbajter iz Vaćana,  odnosno jedna epizoda serijala ‘Zapisano u kostima’ koji se bavi DNK forenzikom.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.