FOTO I Šibenčani prosvjedovali protiv nasilja. Čitali mučna svjedočanstva zlostavljanih osoba, među njima i malenog dječaka

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Priča o ženi koja je htjela sebi oduzeti život zbog sustavnog maltretiranja gostiju u jednom kafiću gdje je radila, a zbog istog posla trpjela i zlostavljanje od strane supruga, ili pak ona o malenom dječaku koji je trpio zlostavljanje i maltretiranje u školi, tek su dio potresnih svjedočanstava danas pročitanih na mirnom prosvjedu ‘Spasi me’ protiv nasilja koji se održao u Šibeniku. Ispred šibenske gradske uprave okupilo se oko stotinu prosvjednika, većinom žena, ali i muškaraca koji su na taj način htjeli pružiti podršku zlostavljanim osobama i osvjestiti građane o problemima nasilja.

Prosvjednici su se okupili ispred šibenske gradske uprave poručujući kako je iz naziva prosvjeda jasno da se prema žrtvama uvijek postupa sa zakašnjenjem, i zbog toga apeliraju na državu i institucije da pod hitno počnu mijenjati stvari.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

– Prosvjed simbolično nosi naziv i ‘5do12’, a proistekao je iz činjenice da smo uvijek na kraju kad se nasilje dogodi. Ajmo biti ovaj put brži od nasilnika, da se nasilje spriječi. Ajmo otvoriti svijest naših građana da prepoznaju žrtvu, da nasilja bude na taj način što manje, da mijenjamo sustav i da se on trgne na nas koji javno prosvjedujemo protiv nasilja i koliko broj žrtava je u državi, a boje se, ne znaju gdje se obratiti. Jako su utučene i previše su u svojim zatvorenim krugovima, ajmo njih trgnuti i pokazati im da za sve postoji rješenje, da informacije postoje gdje i kako dalje – izjavila je jedna od organizatorica prosvjeda ‘Spasi me’ u Šibeniku, Marina Šimundža.

marina dimundza

prosvjed 2

Prosvjedom, dodaje, traže da se žrtvama omoguće informacije gdje se i kome mogu obratiti za pomoć.

Nakon što su se okupili ispred gradske uprave, prosvjednici su prošetali preko rive i vratili se nazad ispred gradske uprave gdje su pročitana potresna svjedočanstva žrtava nasilja.

– Došla sam ovdje podržati sve one žene koje su žrtve jednog strašnog nasilja i uopće nasilja koje se neprekidno ponavlja. I ja sam bila žrtva nasilja od strane čovjeka koji me ozlijedio i taj proces traje već tri godine na sudu bez pravomoćne presude. Želim reći da je to nedopustivo i velika je krivnja na sudovima koji to dopuštaju. Nedopustivo je da tri godine traje kontinuirana opasnost za jednu žrtvu nasilja i tu je zapravo žrtva stradalnik i pred institucijama i pred sudom, jer njome se nitko ne bavi. Nasilnik prođe s lakšim osudama i mi prije svega moramo podržati obitelji i pojedince koji su izloženi nasilju bez ikakvih mjera zaštite – poručila je jedna od prosvjednica.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
16.03.2019., Sibenik - Prosvjed Spasi me cije je cilj pruzanje podrske zlostavljanim osobama i osvjescivanje gradjana o problemima nasilja odrzan je i u Sibeniku. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetimo, riječ je o prosvjedu proizašlom iz građanske inicijative #Spasime koju je pokrenula Jelena Veljača, a Šibenik se tako pridružio nekolicini gradova u Hrvatskoj koji su, predvođeni Zagrebom, danas u 5 do 12 digli svoj glas protiv nasilja.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.