Slijedi reprojektiranje radova

FOTO Kopanje na Tanaji na svjetlo dana iznijelo nepoznati dio povijesti: Otkrivene zidine iz 17. stoljeća usporit će radove

Grad Šibenik počeo je uređivati pristupni put do tvrđave svetog Ivana, odnosno pješačku stazu kojom će se posjetitelji iz Ulice Sedmog kontinenta lakše popeti do Tanaje, no naišli su na prepreku – dosad nepoznate zidine iz 17. stoljeća.

– Unatoč tome što su napravljena opsežna istraživanja koja su prethodila zahvatima na tvrđavi svetoga Ivana, prilikom kopanja pronađene su zidine za koje se nije znalo niti da postoje, barem ne u takvom obliku – ističe Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika.

To otkriće produžit će radove te će biti probijen onaj prvotni rok od 40 dana jer, kako kaže Mileta, u takvim situacijama konzervatori i arheolozi uvijek imaju prednost.

– Bit ćemo na usluzi kolegama konzervatorima iz Tvrđave kulture i sad je očito da ćemo trebati napraviti reprojektiranje radova te će nam trebati više vremena za završetak, a ne možemo biti sigurni da neće biti još pronalazaka, što znači da ne znamo kad će radovi biti završeni – zaključio je Mileta.

Podsjetimo, radovi na uređenju pješačke staze počeli su prije 20 dana, a na samoj tvrđavi prije dva mjeseca. Vrijedni su ukupno 47,7 milijuna kuna, a Europska unija sufinancira obnovu sa čak 41 milijun kuna. Radove izvode tvrtke A3 i Inovator, a u sklopu projekta bit će obnovljeni bedemi i uvedeni atraktivni inovativni sadržaji. U podnožju sjevernog obrambenog bedema za posjetitelje će biti organiziran gastro-vizualni koncept, dok će se uz 3D video-mapping na zidinama prikazivati razni sadržaji. Revitalizacije tvrđave sv. Ivana podrazumijevat će i opremanje Edukativnog kampusa s pametnim učionicama i prezentacijskim prostorima.

FOTO Kozja staza od Ulice 7. kontinenta do Tanaje postaje pješački koridor

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.