FOTO Kuga se ‘vratila’ u širi centar Šibenika: Kroz prozor bacaju pelene, uloške, ulje…

Strpljenje stanara stambene zgrade nasuprot famoznog ‘Zatrpanea’ je pri kraju jer, kako su kazali za Šibenski portal, jedna obitelj već godinama svoje smeće ne baca u predviđenu kantu koja je udaljena svega desetak metara od zgrade, već ga jednostavno – baci kroz prozor.

– Ne sjećam se kad su se uselili, ali nedugo nakon počela je naša, pa mogu kazati, agonija. Sa strane s koje je najviše smeća, nalazi se njihova kuhinja. Ako su frigali, to ulje završava na asfaltu. Ako su jeli banane, njihove kore će visiti s nadstrešnice u koju je uložio gospodin koji ima svoju prodavaonicu u našoj zgradi – priča nam jedan od ogorčenih stanara.

ulica smece (2)

Na pitanje jesu li ih upozoravali, odgovaraju gotovo u glas.

– Naravno, nebrojeno puta. Jednostavno, nije bilo pomaka, a odgovor žene je: ‘Ja sam tako naučila’. Ma možda nije više problem toliko i u njoj, koliko u njezinom partneru koji kuha i sve to smeće ili ostatke baci kroz prozor. Sjećam se kad je jedan poznati šibenski odvjetnik došao po auto na parking. U jednom trenutku, vidio sam ruku na prozoru i znao sam da će čovjek ni kriv ni dužan stradati. Obrisao je ulje s lica, sreća što nije bilo vrelo, i što je stradalo samo skupo odijelo koje je završilo na kemijskom čišćenju – prepričavaju nam stanari.

smecee

Peticijom protiv zaraze

Nakon što nisu uspjeli sami riješiti problem, potpisali su peticiju koju su poslali sudu, a u kojoj su naglasili kako ta obitelj devastira njihov okoliš. Kada je sudska službenica dotičnoj obitelji pokucala na vrata, baš se ništa nije dogodilo.

– Rekla je da to nisu bacali oni, i naravno, službenica se pokupila i otišla. Onda smo opet bili prepušteni sami sebi. Uvijek netko to na kraju očisti, ali sada je dosta. Ovo više nema smisla, odbijamo živjeti u leglu bakterija, i to praktički u centru grada – priča nam mlađa stanarka.

ulica smece (4)

O tom degutantnom slučaju govori i situacija u kojem je bila pozvana i policija, no sve je ostalo na upozorenju.

– Partner dotične jednom je bacio tanjur pun ribe kroz prozor, čovjeku je razbio zadnju šajbu i tanjur je pao na zadnji sic. Pozvao je policiju, no ništa se nije dogodilo, osim što je čovjek ovdje prestao parkirati. Smatramo kako je dio odgovornosti i na vlasniku privatnog parkirališta, jer kako smo imali priliku čuti, mjesečni najam parkirnog mjesta je 500 kuna. Ovdje ne bih parkirao niti da mi plate – veli nam stanar s početka priče.

Inače su pristojni

Pelene, ulošci, hrana, iskorišteni sapuni, boje za kosu, što god zamislite, to ćete pronaći na parkingu ili na krovu privatne garaže. Molbe za prestankom nisu urodile plodom.

– Nije nam jasno, obitelj je inače pristojna, imaju novca, barem nam se tako čini. Ne razumijem kako kod nje i njezinog partnera nema osjećaja za nas, druge stanare. Jednostavno, ovo je leglo bakterija u centru grada. Recimo, kada se parking otvorio ispod njihovog balkona uredno su se parkirali automobili. Sad imate samo jedno masnu, veliku mrlju i nebrojeno otpadaka po nadstrešnici i krovu male garaže. Ne znam, naše strpljenje se otopilo, pokušali smo sve- od razgovora do peticije. Ne želimo živjeti u zarazi, niti više kupiti njihovo smeće – zaključuju bijesni stanari.

ulica smece (3)

Kontaktirali smo šefa komunalnih redara Boru Rončevića koji nam je potvrdio da su ogorčeni stanari nekoliko puta prijavljivali tu obitelj, međutim situacija je ostala neriješena.

– Iako je to prostor otvorenog tipa, on je ipak privatan. Mi smo tijekom godina zaprimili nekoliko prijava, no nemamo zakonsku osnovu za djelovanje. Možemo napisati rješenje, koje će sigurno pasti na sudu, jer se radi o privatnom vlasništvu. Nekoliko puta smo išli s prekršajnim nalozima, no na FINA-i su nam kazali kako je ta obitelj socijalni slučaj te nemaju sredstava za naplatu. Vlasnik parkinga trebao bi tužiti dotičnu gospođu i to je jedino rješenje u ovom slučaju – istaknuo je Rončević.

ulica smece (6)

Pokušali smo dobiti i Sanitarnu inspekciju, no do zaključenja ovog teksta, nakon opetovanih pokušaja, nitko nije odgovorio na naše pozive.

ulica smece (5)

U slučaju da imate zanimljivu vijest ili fotografiju, ili na nešto želite ukazati, obratite nam se na e-mail: urednik@sibenskiportal.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.