FOTO Kvanj u potpuno novom ruhu, a u Čempresima već planiraju nastavak radova

Šibensko komunalno poduzeće Čempresi pri kraju je investicijskog ciklusa vrijednog 1,1 milijun kuna u kojem su, između ostaloga, uređeni zgrada mrtvačnice, ispraćajni trg i pristupi gradskom groblju Kvanj.

– Onako kako je sve to izgledalo prije obnove bilo je ruglo, ne samo Čempresa, nego i grada Šibenika. Ulaganje je značajno i uz 800 tisuća kuna investicijskog kredita dodali smo još 300 tisuća kuna vlastitih sredstava, kaže Joško Vuković, direktor Čempresa.

kvanj prije poslije

kvanj prije poslije2

Na Kvanju je, uz uređenje eksterijera zgrade mrtvačnice, postavljen video nadzor, uređene su obje ispraćajne dvorane, moderniziran dio opreme i strojeva, uređeni su pristupni putevi i stubište do glavnog i pomoćnog ulaza, preuređen ispraćajni trg, asfaltirano parkiralište sa zapadne strane zgrade mrtvačnice i obnovljena derutna stolarija na upravnoj zgradi.

– Glavnina planiranih radova je završena i sada ćemo obaviti još neke manje popravke te hortikulturno urediti sam prostor groblja, a u planu je i proširenje glavnog parkirališta koje svojim kapacitetom nije dovoljno ni za potrebe dvaju prosječnih ispraćaja. Želja nam je i da što prije obnovimo središnji križ u čemu očekujemo financijsku potporu brojnih institucija kojima bi to trebalo biti u interesu jer je to mjesto na kojem sva izaslanstva u različitim prigodama polažu vijence i pale svijeće, najavljuje Vuković.

kvanj novo (1)

U Čempresima planiraju nastaviti s uređenjem staza u samom prostoru groblja Kvanj, a već za koji dan počet će radovi na uređenju ulaza na groblju sv. Ane.

– Nakon ovih radova pripremat ćemo se za prijavu projekata za koje bi mogli dobiti sredstva iz europskih fondova jer EU nudi mogućnost financiranja komunalne infrastrukture gdje su osigurana sredstva i za ulaganja u gradska groblja. U ovom trenutku procjenjujemo kako je za sve nužne radove na sanaciji i uređenju na šibenskim gradskim grobljima potrebno uložiti najmanje pet milijuna kuna, kaže Vuković.

kvanj novo (4) kvanj novo (8)

Novo ulaganje u koje će Čempresi ići na Kvanju kada ispitaju interes građana jest izgradnja zida s kasetama za polaganje urni za što je već u izradi idejni i glavni projekt.

– Znam da već postoji određeni broj zainteresiranih građana, no konačan broj takvih grobnica koje ćemo izgraditi odredit ćemo tek nakon što javnim pozivom prikupimo podatke o stvarnom broju zainteresiranih, rekao je Vuković.

kvanj novo (7)

kvanj novo (9)

kvanj novo (2) kvanj novo (3)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.