FOTO Nakon 74 godine počelo uklanjanje ruševine kuće Bujas-Ronteć u Docu

Počeli su radovi na uklanjanju preostalog zida kuće Bujas-Ronteć u šibenskom Docu gdje će, kako saznajemo od Darka Bujasa, čija je to djedovina, niknuti apartmanski objekt visoke klase.

Kuća Bujas-Ronteć u Docu jedna je od brojnih što su srušene u savezničkom bombardiranju Šibenika na svetu Lucu, 13. prosinca 1943. godine kada je Šibenik, bez znaka uzbune, doživio najveće ljudske žrtve i razaranja. Trebale su proći 74 godine uz tri godine pregovaranja i dogovaranja s konzervatorima da Darko Bujas jučer krene u radove raščišćavanja ostataka te kuće na mjestu koje će do sljedećeg ljeta izgraditi objekt s poslovnim prostorom u prizemlju i luksuznim apartmanima na gornjim etažama.

kuca rontec1

– Planiram do 15. lipnja samo porušiti i ukloniti ostatke ove kuće, a od 15. rujna počet će izgradnja nove kuće. Prizemlje će biti poslovne namjene, a na katovima će biti uređeno nekoliko apartmana na razini heritage hotela. Veći dio pročelja nove kuće bit će građen u kamenu i potpuno će se uklopit u izvornu dolačku arhitekturu. Od projekta preko izgradnje, nadzora, majstorskih radova do opreme za interijer angažirao sam sve redom šibenske tvrtke, obrtnike i zanatlije, a do srpnja sljedeće godine planiramo u potpunosti završiti objekt, kaže Bujas.

kuca rontec6

Starijim Dolačanima ovo je bio emotivan trenutak jer još pamte kako je ‘stari Ronteć’, Darkov djed, probio vrata iz kuće u cisternu pod stijenom u kojoj je improvizirano sklonište koje je u tim bombardiranjima Šibenika u Drugom svjetskom ratu spasilo četrdesetak Dolačana.

Kažu kako je nakon bombardiranja samo raskrčen taj prostor od ruševina i do današnjeg dana tu se nije dogodilo ništa, osim što je prostor nekadašnjih triju kuća korišten kao parkiralište. U tom istom bombardiranju potpuno je uništen i muški samostan Dominikanaca, lijevo od crkve svetog Dominika, na mjestu gdje će nakon sezone investitor iz Splita graditi poslovno-stambeni objekt i uređivati manji hotel.

peskarija ocisceno

Neke ‘rupe’ u tkivu grada koje su napravile savezničke avionske bombe zauvijek su ostale trgovi, poput Medulića ili trga uz crkvicu sv. Krševana. Neke se pak, unatoč ‘planovima’ saveznika, ponovno popunjavaju donoseći novu kvalitetu i sadržaj te vraćajući život u Dolac. Turistički zamah Šibenika potaknuo je vlasnike da krenu s ulaganjima za koja danas s pravom očekuju da će im u budućnosti osigurati stabilan prihod.

kuca rontec9

kuca rontec7

kuca rontec5

kuca rontec8

kuca rontec11

kuca rontec13

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.