FOTO Pogledajte odakle će heroji u akcije. Šibenski HGSS-ovci imat će najbolji centar u Hrvatskoj

Idejno rješenje, odnosno projekciju Županijskog centra službe Hrvatske gorske službe spašavanja u Rokićima objavili su danas iz Arhitektonskog biroa 25,4 mm. Naime, riječ je o zgradi ‘stare pošte’ koja je godinama bila u derutnom stanju, a šibenski gradonačelnik Željko Burić još je prije nekoliko mjeseci uskočio HGSS-ovcima u pomoć poručivši kako ljudi, koji već godinama pune novinske stupce svojim herojskim djelima, moraju imati centar odakle će djelovati.

Šibenska podružnica, odnosno stanica, nikad nije imala svoje prostorije, već su dijelili ‘životni prostor’ s Planinarskim klubom sv. Mihovil. U 12 godina postojanja još uvijek su podstanari u Crnici, ali suradnjom sa šibenskom gradskom upravom taj bi problem trebali riješiti.

hgss gss rokići

– Sve je krenulo od toga da riješimo problem smještaja HGSS-ovaca jer se nalaze u neprimjerenim uvjetima. U svim tim razgovorima, kako smo u aktivnostima oko rješavanja preostalih prometnih čvorova, pa i Rokića koji će biti smanjenog obuhvata, zajednički smo pronašli građevinu koja bi odgovarala HGSS-ovcima – kazao nam je gradonačelnik Burić.

Zgrada u srcu Rokića desetljećima je bila ruševina, a svaka takva građevina postaje okupljalište svega i svačega, najčešće lošeg.

– Priča je sjela na plodno tlo i svela na to da je to sjajan objekt za koji HGSS ima mogućnost povući novac iz EU fondova. Najmanje što Grad može učiniti za takvu organizaciju je složiti pravnu proceduru i pokloniti im objekt. Idejno rješenje je fantastično jer čuva izvorno rješenje kuće u šumovitom dijelu. Dominantno je drvo, a HGSS-ovci će imati boravak kao u planinarskom domu. Imat će i malu dvoranu za održavanje seminara, kao i za edukaciju školske djece – istaknuo je šibenski gradonačelnik.

hgss gss rokići

U konačnici će, kaže, ta kuća biti najbolje uređeni prostor koji HGSS ima u Hrvatskoj, a Grad će napraviti sve da se projekt izrealizira te će im biti partner pri povlačenju EU novca. HGSS-ovci, dakle. ciljaju na europske fondove jer bi opsežna i prilično velika investicija za njihovu stanicu, koja ima mali proračun, praktički bila nemoguća bez tih sredstava.

– Ako uspijemo, takav projekt i objekt bi našu HGSS Stanicu Šibenik učinio posjećenom i poželjnom destinacijom za naše članove. Nadamo se održavanju obuke u nekim segmentima spasilačke djelatnosti, a imamo velikih mogućnosti za usavršavanje svih tehnika spašavanja na kratkoj udaljenosti – istaknula je prije nekoliko mjeseci tijekom razgledavanja kuće šibenska pročelnica HGSS-a Blanka Lučić.

hgss gss rokići

Dodala je da svaka vježba, kao i svaka razmjena znanja i iskustva pridonosi tome da budu još bolji i tjera ih da se usavršavaju što je na kraju za svako civilno društvo od neizmjernog značaja.

Prva HGSS-ovka u Šibeniku napominje, također, kako je Šibenik grad koji bi rado svi posjetili, a s novim centrom bi bez srama mogli ugostiti i partnere iz inozemstva. Trenutačno lokalni HGSS broji 36 aktivnih članova u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji, a od tog broja u Šibeniku i okolici je 21 aktivan član. Zanimljivo je i da je šibenska stanica broji najviše žena koje rame uz rame svojih kolega obavljaju sve dužnosti u stanici i na terenu.

Heroji više neće biti podstanari: Burić priskočio HGSS-ovcima u pomoć sa zgradom ‘stare pošte’ u Rokićima

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.