FOTO Ponosno stoji grad Vukovar u Šibeniku: Moderni mural podsjeća na tešku prošlost, ali i daje nadu u bolju budućnost

Moderno dizajnirani mural, koji u Vukovarskoj ulici u Šibeniku crtaju zagrebački umjetnici Lovro Vudrag i Karlo Plahinek, na prvi pogled nas podsjeća na mračnu prošlost, ali definitivno daje nadu u svijetlu budućnost. Naime, mural se sastoji od dva dijela u kojima su prikazani vukovarski vodotoranj poslije Domovinskog rata, i sada kada je u izgradnji, te prepoznatljive simbole Šibenika, Šibenski most i staru gradsku jezgru, pa time ukazuje na neraskidivo prijateljstvo između ova dva grada.

Zanimljivo koncipiran mural crtaju, dakle, umjetnici iz Zagreba od kojih je jedan svoju adresu u metropoli zamijenio onom u Krešimirovu gradu. Lovro je grafički dizajner, a Karlo akademski slikar i zasigurno su dobra kombinacija koju je osmislio šibenski dogradonačelnik Paško Rakić. Grafit, odnosno mural je kompleksan zbog pozicije, ali i činjenice da se crta tako bitan dio hrvatske povijesti.

IMG_9735

– Mi želimo ići dalje. Rat je završio i trebamo se okrenuti budućnosti, no povijest svakako poštivati. Ovo je lijepa priča, gesta, jer su Šibenik i Vukovar gradovi prijatelji – rekao nam je Lovre.

Površina na kojoj crtaju iznosi otprilike 80 metara kvadratnih, a koriste sprejeve i klasičnu boju koje zatim kombiniraju, jer je lakše izvući liniju iz ruke sprejem nego samim kistom. Crtati su počeli prošli četvrtak i ide im dosta brzo pa bi uskoro trebali biti gotovi, a i vrijeme ih je poslužilo…

– Dizajn sam napravio sam i dosta sam razmišljao o njemu. Uz suradnju sa dogradonačelnikom Rakićem, došli smo na ideju da spojimo dva simbola, kao i prošlost i budućnost. Karlo je slikar pa se on više bavi detaljima. Asistiram mu s tla i moram više puta prelaziti cestu jer se, naravno, iz daljine bolje vidi – objašnjava nam Lovre.

IMG_9734

Uz ovaj mural koji će zasigurno ostaviti dubok dojam na mlađe Šibenčane jer je u boji i jer je izrazito moderan, Lovre je dizajnirao još par takvih u Šibeniku. Jedan za 950. obljetnicu grada, drugi u Mandalini te Šibenski pleter na sportskoj dvorani na Baldekinu. Crtao je i podosta i u Zagrebu, od najjednostavnijih do onih apstraktnih, a njih dvojica su tim koji su izrađivali i crteže po narudžbi.

Lovre je inače grafički dizajner šibenskih korijena, a rođen je u odrastao u Zagrebu, gdje je i završio fakultet te se prije pet godina preselio u Šibenik. Njegov suradnik i prijatelj Karlo je po zanimanju slikar, a njihovo prijateljstvo seže iz srednjoškolskih dana.

Mural o Vukovaru je zasigurno lijepa priča uoči 27. obljetnice Vukovarske tragedije koja se obilježava ovoga vikenda te tako naš grad daje svoj mali doprinos spomenu žrtava i heroja koji su pali tog bolnog studenog 1991. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.