FOTO Potresno svjedočanstvo vukovarskog branitelja u Šibeniku: ‘Prijatelj mi je poginuo ispred očiju’

Zdrug katoličkih skauta Šibenske biskupije u Katoličkom domu organizirao je obilježavanje žrtve Vukovara. Mnogobrojni Šibenčani imali su priliku  poslušati svjedočanstva vukovarskog branitelja Zlatana Bašića koji je 1991. godinu proveo na Trpinjskoj cesti.

– Prije rata sam živio i radio kao policajac u Omišu, ali sam kao rođeni Vukovarac htio ići upravo tamo. Prvi dan na Trpinjskoj cesti bio je 26. kolovoza kada je i ispred mojih očiju poginula osoba koju sam znao. Trpinjsku cestu branili su ljudi raznih profila, bilo nas je poljoprivrednika, muzičara, srednjoškolaca, avanturista, tu je bio legendarni Blago Zadro. Tvorili smo dva odreda branitelja Vukovara- Žute mrave i Pustinjske štakore, imena nastala iz zezancije. Bilo nas je 22 u te dvije ekipe, danas nas je ostalo 11 – ispričao je Bašić dok su se u pozadini prikazivala autentične snimke nastale 18. rujna 1991. na Trpinjskoj cesti.

dom dom1dom4

Bašić je u ratu dva puta bio ranjen, bio je zarobljen i u logoru proveo 9 mjeseci, mjesec dan u Stajićevu i 8 mjeseci u Sremskoj Mitrovici.

– Prvi dan Trpinjske sam vidio da je pokojnog Slona pogodio tenk direktno u prsa, nakon toga sam doživio da je pokojnog Lozančića pogodila minobacačka granta direktno, poginuo mi je školski prijatelj od snajpera u čelo, ja sam ranjen u vrat, za samo centimetar ostao živ, bio u logoru devet mjeseci – ispričao je Bašić koji je razmijenjen 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu u posljednoj razmijeni svi za sve. 

.

Program su uveličali ‘Pivači sv. Jakova’, a na kraju druženja svi prisutni uputili su se u koloni sa svijećama do spomenika na Baldekinu.

dom6dom11 dom12 dom13 dom14 dom15 dom16 dom17

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.