Upoznajte djecu Ulice šibenskih vatrogasaca

FOTO Prodaju poljsko cvijeće i odriču se marende, a sve kako bi pomogli napuštenim životinjama

Mlada ekipa Ulice šibenskih vatrogasaca udružila se u ideji za pomoć napuštenim šibenskim psima i mačkama. Naime, Kiara, Ema, Cvita i Nora  jednom su na ulici naišle na psa lutalicu i odlučile su mu kupiti vrećicu hrane i dati mu vode. On je postao njihova maskota, ali i u dječjim glavicama razvio ideju o plemenitom cilju – prodajom buketa od poljskog cvijeća koje su sami nabrali pomoći udruzi Šibenske šape koji se svakodnevno bore s troškovima oko nezbrinutih i napuštenih životinja.

– Dosta pasa ostavljeno je na našoj ulici i mi smo im odlučili pomoći, no nismo znali s kojim novcima. Glupo je bilo da pitamo mame i tate, pa smo se odlučili brati cvijeće po kamenjaru i prodavati ga po ulici – kaže Kiara, glavna pokretačica projekta.

Nije im dugo trebalo da se umjesto željenih sitnica koje svaka djevojčica želi ponijeti u školu ili pak slatkiša, odluče sve što skupe dati upravo za životinje koje nemaju svoj ‘zauvijek dom’.

– Svaki dan imamo hranu, imamo sve što trebamo, a jadne životinjice nemaju za preživjeti niti imaju igračke – kaže Ema Dubravica, a Kiara nadodaje: ‘Kad je grmljavina i kiša, oni se nemaju gdje skloniti, a mi smo na sigurnom u kući. Tu večer smo se rasplakale i čvrsto odlučile pomoći psima i macama’. Tako je krenula akcija  ‘Cvijećem za šapice’.

Cvijeće beru po kamenjaru, koje potom slažu u mali, srednji ili veliki buket. Cijene su od pet do 22 kune. U dva dana ekipa je prikupila preko 200 kuna.

– Naši roditelji su kontaktirali Šibenske šape, i oni su jako sretni što se neko tako mlad brine o životinjama – pričaju prijateljice. No, ljubav prema životinjama još je jača zato što gotovo svi u ekipi imaju neku životinjicu kući – papige, pse, mace…

Neke od cura voljele bi raditi u azilu, neke bi htjele biti veterinarke, a neke samo žele pomoći.

– Ema i ja smo jednom na velikom odmoru u školi vidjele gladnu macu. Taj dan sebi nismo kupile marendu, a maca je dobila hranu. Prije ću njima kupiti nego sebi – priča Kiara.

Prodaja ide dalje, no ekipa kaže da u ulici cvijeće više nemaju kome prodati.

– Zvonili smo po kućama, a tu nam je pomogao i naš mali prijatelj Ive. Kad ljudi ugledaju Ivu sa buketićem, odmah svi pristanu na kupovinu. No, jednostavno više nemamo kome prodati cvijeće, jer su gotovo svi u ulici kupili barem jedan buketić. Zato smo odlučili, uz pomoć naše susjede, tete Kikice, napraviti nešto za advent i prodavati božićne ukrase, čestitke i slično, i te novce također dati našim Šapama – priča Kiara, a cure se smiju s odobravanjem. Već imaju plan za ljeto, kada će prodavati školjke.

Cure su odlučne u namjeri da pomognu napuštenim šapama, a dogovorile su se da će kad skupe dovoljno novca, kontaktirati vrijednu ekipu Šibenskih šapa i proslijediti im svaki novčić.

– Sanjale smo da ćemo imati veliku kuću s bazenom i azilom za napuštene životinje. To nam je glavni cilj – pričaju nam Kiara i Ema.

Zamislite, curice od svega desetak godina, sebi ne kupuju marendu niti igračke, a sve kako bi odvojile za gladne i napuštene životinje. Ako na ovakvim mladima svijet ostaje, onda doista nemamo razloga za brigu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.