FOTO RAKETNO GAĐANJE: Akvatorijem Žirja odzvanjale detonacije

 

U akvatoriju Dugog otoka i Žirja  danas je, u sklopu vojne vježbe “HARPUN 16”, provedeno  raketno gađanje protubrodskom raketom RBS 15, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 “Dubrovnik” te topničko gađanje površinskog cilja i ciljeva u zraku s još dvije raketne topovnjače, RTOP 41 “Vukovar” i RTOP 21 “Šibenik”.

Današnjoj aktivnosti prisustvovali su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul te vojni izaslanici akreditirani u RH.

mor5h5

morh1

Vojna vježba „HARPUN 16“ održava se od 16. do 23. listopada 2016. i glavni je obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini te jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti. Vježba se provodi s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu, stoji na stranicama MORH-a 

– Ostvareni su svi zadani ciljevi u ovoj vježbi. Kao nositelj vježbe, Hrvatska ratna mornarica je uspjela kvalitetno iskoordinirati sve sudionike vježbe. Vidjeli smo danas najzanimljiviji dio vježbe, raketno-topničko gađanje ciljeva na moru i u zraku, a gađanjem s raketom RBS 15 potvrdili smo da imamo sposobnosti djelovanja sa svih platformi HRM-a i nosača RBS-a. To je veliki iskorak u sposobnostima hrvatskih Oružanih snaga, kazao je zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović

morh2

morh3

Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović čestitavši svim sudionicima vježbe.

– HRM je još jednom prezentirala svoje sposobnosti, a gađanjem s raketne topovnjače 42 “Dubrovnik” pokazali smo da svi nositelji ovog naoružanja u HRM-u mogu uspješno odraditi ovu zadaću. Raketno gađanje i uspješno pogođen cilj, te zatim i topničko djelovanje po površinskim i ciljevima u zraku, dokazuju da je hrvatski mornar osposobljen i da zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju, kazao je.

morh

morh4

U vježbi HARPUN 16 u združenom djelovanju sa snagama HRM-a, koje su uključivale trinaest brodova i dvije raketne bitnice iz sastava Flotile HRM-a te sedam brodova Obalne straže RH, sudjeluju i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Zapovjedništvo za specijalne snage, Središnjica za obavještajno djelovanje, Središnjica komunikacijsko-informacijskih sustava, motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja, snage Gmtbr HKoV-a.

U vježbu je ukupno uključeno 1079 pripadnika Oružanih snaga RH.
Direktor vježbe je načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika HRM-a, kapetan bojnog broda Milan Blažević, a sve se vježbovne aktivnosti provode sukladno NATO standardima.

Foto: MORH/ T. Brandt

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.