FOTO Šibenčani napokon zavirili ‘u pijat’ Hane Jušić

Šibenska premijera filma ‘Ne gledaj mi u pijat’ mlade redateljice Hane Jušić održana je danas u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. O zainteresiranosti sugrađana za film dovoljno govori kazalište ispunjeno do zadnjeg mjesta, ali i činjenica da će u 21 sat film ponovo biti prikazan.

ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-3 ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-11

-Pomalo je zastrašujuće biti u Šibeniku. Sigurno se nekima neće svidjeti prikaz Šibenika u filmu, no morat će se s time nositi. Grad nas je iznimno dobro prihvatio, osjećali smo podršku. Puno Šibenčana nam je i statiralo, bili su odlični i sve ih na neki način pamtim. Nije to kao u Zagrebu gdje se svako malo snimaju filmovi, pa su već pomalo i nezainteresirani, kazala nam je uoči šibenske premijere redateljica Hana Jušić, kojoj je ovo prvi dugometražni film.

ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-6

Uz redateljicu Hanu Jušić, premijeri su nazočile glavne glumice Arijana Čulina i Mia Petričević, te producentica Ankica Jurić Tilić.

-Trema je očigledna, samo se vrtim uokolo. Nadamo se da će ljudi prihvatiti film, ipak je ovo ‘mjesto zločina’. Ovo nije moja struka, ali mnogo mi znači. Upala sam u svijet filma sasvim slušajno, a vrlo emotivno su me dirnule nagrade koje smo dobili. Hana je sa svojim kratkim filmovima ‘kupila’ nagrade, pa smo svi vjerovali u nju i nadali se, rekla je glavna glumica Mia Petričević.

Gradonačelnik Burić naglasio je kako ovaj film moramo doživjeti kao pravi šibenski, ne samo zbog mjesta zbivanja, već zbog svih sugrađana koje ćemo moći prepoznati u scenama filma.

-Ovo je još jedan poklon za 950. obljetnicu. Šibenik u ovoj godini priča sjajne priče o kulturi, svjedočimo brojnim uspjesima naših sugrađana i našeg grada. Grad bez kulture nije grad, a Šibenik dokazuje svoje potencijale, kazao je Burić, te se zahvalio cijeloj ekipi na promociji Šibenika.

ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-1

‘Ne gledaj mi u pijat’, koji se trenutno prikazuje u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, već je ostvario nekoliko zapaženih uspjeha na međunarodnim festivalima. U rujnu je u Veneciji osvojio je Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film, a nakon toga Posebna priznanja u Varšavi i Zagrebu te Nagradu za najbolji film u programu Meeting Point na festivalu u Valladoidu.

ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-14 ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-13 ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-12 ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-5 ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-10 ne-gledaj-mi-u-pijat-hnk-sibenik-3

Na filmskom festivalu u Tokiju Hana Jušić nagrađena je za najbolju režiju, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi Mia Petričević, koja tumači glavni lik Marijanu, dobila je nagradu za najbolju glumicu. Film je sniman na brojnim lokacijama u Šibeniku, a sudjelovalo je preko 300 statista, od kojih je većina upravo iz Šibenika.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.