FOTO: ŠIBENČANI O UBOJICAMA NA CESTI: Doživotni zatvor i ništa drugo!

Prošli tjedan bio je koban za dvoje pješaka u Zagrebu koji su smrtno stradali u prometnoj nesreći kada je vozač, prethodno oborivši nekoliko stupića, naletio na skupinu pješaka, a potom pokušao pobjeći s mjesta nesreće.

Nekoliko dana potom, također u Zagrebu,  vozač pod utjecajem alkohola naletio na je na pločnik, skoro udarivši oca s tromjesečnom bebom u kolicima. Beba je spašena isključivo zbog brze reakcije oca, a vozač se izvukao s novčanom kaznom od 18.800 kuna.

Zaprepašćuje podatak da u posljednje tri godine niti jedan od pijanih vozača nije dobio kaznu zatvora, iako zakon to predviđa. Obiteljima poginulih žrtava nikakva odšteta ne može nadoknaditi pretrpljeni gubitak,  kažu da ih najviše boli što ubojice za volanom prolaze nekažnjeno.

Kako bi riješili problem pijanog divljanja po cestama i na koji bi način kaznili ubojice za volanom, pitali smo Šibenčane u šetnji Poljanom. Evo što su rekli.

anketa 190416 1

– Zna se da onaj tko ima para nikad neće vidit zatvor – kaže Filip, a Sandra dodaje da se sve može iskeširati. – Netko može kako hoće, a netko  može i bolje. Treba mijenjati kazneni zakon – složni su oboje.

anketa branko bubica 190416 4

– Možda treba mijenjati zakon, a možda je potrebno i preispitati što radi sudstvo – kratak je bio Branko Bubica.

anketa 190416 5

– Potrebne su rigoroznije kazne, i osim toga, duže kazne zatvora. Ne smije se gledati tko je političar, a tko običan čovjek – rekao je Joško Luša.

anketa zeljko buric 190416 6

– Postoji zakonska regulativa kojom se kazne definiraju. Ne znam zakon pa se ograđujem u tom smislu, ali mislim da je potrebno mijenjati onaj dio koji ne sankcionira ono što je evidentno nedopustivo u vožnji, a to su alkohol i opijati, odnosno sva sredstva koja smanjuju koncentraciju. Nešto drugo što se događa u vožnji, a može se dogoditi svakom od nas u sferi prekršaja, može se regulirati na drugi način. Hoću reći da jasno treba razlikovati kada se svjesno dovodi u stanje potencijalnog ubojice na cesti od ‘uobičajenih’ događanja koja se mogu dogoditi svakom prosječnom vozaču – pojasnio je gradonačelnik Željko Burić.

anketa 190416 7

– Teško je dati kvalitetan odgovor, ali možda se to može riješiti edukacijom i povećanjem znanja o odgovornom društveno – moralnom ponašanju umjesto represijom. Najviše utječu na narod političari i crkva i od njih bi to trebalo krenuti – kazao je Marko Grčić.

anketa 190416 8

– Te ljude treba strpati odmah u ludnicu. Zadnja prometna nesreća u Zagrebu u kojoj je skoro poginula beba… Novčana kazna za to?? To treba kazniti doživotnim zatvorom i gotovo. Ovakvi zakoni funkcioniraju samo u Hrvatskoj i nigdje drugdje – kaže motorist na Poljani.

anketa 190416 9

– Promijeniti zakon. Takve vozače treba strože kazniti. Beba u prometnoj u Zagrebu je srećom preživjela, mogli su i beba i otac završiti tragično. Treba mijenjati zakon, ali svi nažalost znamo da se to neće dogoditi – rekla je za kraj Kristina.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.