FOTO Šibenčani oduševljeni ‘katedralnim muzejom’: ‘Ovo je korak prema suvremenom gradu koji brine za svoju povijest’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Besplatan ulaz u jučer svečano otvoreni Interpretacijski centar katedrale svetog Jakova Civitas Sacra, iskoristili su i danas brojni Šibenčani kako bi se i sami uvjerili u novo ruho i namjenu palače Galbiani obnovljene europskim novcem. Reportažno smo ‘katedralni muzej’ obišli i mi kako bi doznali što građani misle o projektu vrijednom 36 milijuna kuna.

– Jučer, nakon otvaranja, ljudi su pohrlili i stalno cirkuliraju, pitaju, zanima ih očito povijest i kultura Šibenika. Tako ih je prvi dan prošlo petstotinjak, a evo i od jutros je navala – kazala nam je zaposlenica Ana.

Civitas Sacra, posvećen interpretaciji značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-ova spomenika, kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje.

– Bila sam skroz do vrha i mogu vam reći da se ima što za vidjeti, iako bi se možda trebalo zadržati i par sati da sve detaljno obiđem. Konačno da u centru grada imamo jedno pravo moderno zdanje gdje možemo na drugačiji način doživjeti katedralu – kazala nam je jedna Šibenčanka nakon obilaska centra.

Inače, u prizemlju centra nalaze se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvorana za skupove i konferencije. Na međukatu te prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetnima iz riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiranina i Jurja Petrovića.

– Obilazak centra probudio mi je uspomene iz djetinjstva kada sam vidio zrno kojim je pogođena kupola Katedrale. Bila su to teška vremena, ali evo čini se da ih nadilazimo i mislim da je Civitas Sacra isto jedan korak naprijed prema suvremenom Šibeniku koji isto tako brine za svoju povijest – rekao je posjetitelj Živko.

Kako je vrijeme odmicalo sve više znatiželjnih Šibenčana je dolazilo u centar i u čudu promatralo sav sadržaj koji Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova nudi.

–  To je fantastičan spoj modernog i povijesnog te potpuno drugačije od muzeja na koje smo navikli. Jednostavno me fascinira taj spoj multimedijalnog s izloženim predmetima. Savršeno pogođeno i uklopljeno – izjavio je Petar Čičin-Šajin.

Neki od posjetitelja su čak malo sebi prilagodili uvjete razgledavanja da bi stekli što bolji dojam.

– Najviše me se dojmila u biti sama palača, samo mi je nekako šteta da mora biti sve zamračeno zbog tih interaktivnih stvari, jer zatvorio se vidik prema Meduliću, pa sam ja malo otvorila prozore. Čovjek ne pomišlja koliko zapravo ima tih stvari za izložiti, od misnoga ruha, bratovština do statuta. I trebalo mi je dobrih sat vremena da sve to pogledam – kazala nam je Zrinka koju smo uhvatili na kraju posjeta.

Bilo je i majki s djecom koja nisu željela napustiti centar koliko im je bilo dobro i jedva se, kažu, čekaju vratiti.

– Predivno nešto što je i trebalo našem gradu, nešto što će pomoći turizmu u smislu da će turisti posjećivati centar. Odlično i za naše vrtiće, za školarce da i oni upoznaju naš grad i katedralu. Kad imate curicu od osam godina i oduševljena je toliko da ne želi izaći odavde onda možete pretpostaviti kakvi su dojmovi – oduševljeno nam je otkrila Gorana Ban-Rakić, inače ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić Smilje.

Podsjetimo, radovi na uređenju ‘katedralnog muzeja’ u palači Galbiani počeli su u siječnju 2017. godine po projektu ‘Civitas sacra – Sveti grad’ za koji je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobren skoro 31 milijun kuna dok će ostatak novca do 36,5 milijuna kuna osigurati Šibenska biskupija kao nositelj projekta.

 Ena Rahimić i Filip Pražen


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.