FOTO Šibenčanin se uspeo na krov Afrike: ‘Ništa ne može zamijeniti taj osjećaj na Kilimandžaru’

Mladi Šibenčanin Lorenzo Ujević popeo se prošli tjedan na Kilimanjaro, najviši vrh Afrike visok 5895 metara. S obzirom da je mjesec dana volontirao u Tanzaniji, gdje se najviša točka Crnog kontineta nalazi, kao rođeni avanturist i osoba koja voli adrenalin nije dvojio ni trenutka pozivu Kilimandžara.

– U primislima sam znao da ću ga uspenjati kad-tad, a ovo se činila kao idealna prilika. Uz ljetnu odjeću, spakirao sam i svoju zimsku opremu te se zaputio po drugi put u životu put Afrike, put Crnog kontinenta – rekao nam je Lorenzo.

Dotadašnja najviša točka na koju se popeo bio je vrh Sinjal, najviša točku Dinare, visoka 1831 metara, koji je ujedno i najviši vrh Hrvatske.

lorenzo ujević kilimandžaro

 

– S obzirom da je Kilimandžaro ujedno i Nacionalni park, obavezno je penjanje s pratnjom. Od prvog dana vodiči su nas upozoravali na tempo koji je bio izrazito spor kako bismo lakše svladali visinsku bolest. Morali smo i da piti između tri i pet litara vode dnevno poradi istog – objasnio je Lorenzo.

Na prvu mu se, kaže, činilo smiješno, ali poštujući planinu i sve vezano za nju, slušao je savjete.

– Nakon šest dana uspona, 3.245 metara prijeđene nadmorske visine, dosegnuo sam najviši vrh Afrike. Noćni, sedam i pol satni uspon potpuno me izmorio. Ali ništa ne može zamijeniti osjećaj kad dosegneš summit! Teško ga je opisati, zato neću ni pokušati. Vrh, doslovno – poručio je Lorenzo.

Izrezak654

(Fotografije: Privatni album/Lorenzo Ujević)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.