FOTO Šibenčanka Maria buduća je automehaničarka: ‘Oduvijek su me zanimali motori i automobili’

Podjela na ženska i muška zanimanja postoji i danas, pa je tako i dalje neobično vidjeti muškarca koji je ‘teta u vrtiću’ ili ženu koja upravlja tramvajem. 21. stoljeće je za razbijanje predrasuda pa zašto ne bi imali mušku babicu ili damu koja popravlja automobile? Šibenčanke su te kojima razbijanje predrasuda nikada nije bilo strano, a jedna od njih je i naša sugovornica.

Maria Ban, 15-godišnja učenica Industrijsko –obrtničke škole u Šibeniku, smjer automehatroničar, jedina je dama u svojem razredu, ali i cijeloj školi na ovom smjeru.

maria ban3

– Oduvijek su me zanimali automobili i motori, dok mi  se zanimanja kao što su frizer ili kozmetičar nisu sviđala. Kad sam rekla roditeljima da želim postati automehaničarka  pitali su me jesam li sigurna u svoj izbor i da dobro razmislim. Danas su mi oni najveća podrška i nerijetko se zezaju kako znaju tko će im popraviti auto – priča nam Maria koja u školi niže same petice.

maria ban

Prvi razred je završila s odličnim uspjehom i dobar prosjek namjerava održati do kraja školovanja jer, kako otkriva, učenje joj nije problem jer uči ono što voli.

U razredu su je odlično prihvatili nakon prvotnog iznenađenja kad su u učionici vidjeli učenicu, a zabavna je bila situacija pri upisu u školu jer nisu bili sigurni dolazi li im Mario ili Maria.

– Nikad se na zna jel računalo pogriješilo jer riječ je o e-upisima. U razredu mi je stvarno super, kolege su odlični i jako dobro funkcioniramo. Praksu sam isto brzo riješila i jako sam zadovoljna.  Kad mušterije vide da će im cura raditi na vozilu bude malo šale , ali većinom su komentari na moj izbor zanimanja jako pozitivni.  Većina kaže da ću im ja popravljati auto kad završim školu tako da se ne brinem hoće li biti posla – otkriva nam Maria kojoj su neki prijatelji prije upisa govorili kako će s ovim zanimanjem teško pronaći posao.

maria ban1

Najteži dio kod ovog posla je, kako nam Maria priča, ostati fokusiran na ono što radiš i upiti sve informacije.

– Ja još uvijek ne radim sve, tu su mentori i sad je glavno pamtiti i prikupljati podatke. A budućnost? Neko vrijeme raditi kod nekoga i kad uhvatim ruku otvoriti vlastitu radionicu. Ipak, to je još uvijek daleka budućnost i trenutno razmišljam da završim sva tri razreda s pet i možda upišem četvrti stupanj – priča nam.

maria ban2

Podjela na muška i ženska zanimanja nažalost još uvijek postoji, kaže nam Maria, ali smatra da se situacija polako mijenja.

– Smatram da bi djeca trebala upisati ono što oni žele jer je to ipak njihova budućnost, a roditelji i prijatelji su tu da im daju savjet i budu podrška. Petra je bila ta koja je probila led i upisala ovaj smjer, a ako će neki momak danas sutra upisati kozmetičare, zašto ne? Trebalo bi zaboraviti na predrasude i upisati ono što voliš jer taj posao je naša budućnost, a ne naših roditelja – zaključuje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.