FOTO Šibenske gimnazijalke progovorile o važnosti tolerancije i suzbijanju predrasuda

 Međunarodni dan tolerancije  obilježen je i ove godine u ‘Oboji svijet!’ u sklopu projekta Obojimo svijet šarenim bojama tolerancije. Priredba se održala u Muzeju za umjetnost i obrt te je zaokružila sedmi po redu natječaj ‘Oboji svijet!’ na kojem su učenici hrvatskih osnovnih i srednjih škola kroz svoje radove progovarali o važnosti tolerancije, mirnog rješavanja sukoba, nenasilne komunikacije, suzbijanja stereotipa i predrasuda te aktualnih problema današnje generacije mladih kao i njihovih vizija budućnosti.

U dvosatnoj priredbi održanoj 16. studenog , sudjelovale su i učenice Gimnazije Antuna Vrančića Marta Perica i Valentina Bačelić koje su sa svojom mentoricom rano ujutro krenule iz Šibenika da bi stigle na svečanu dodjelu nagrada. Ove godine Gimnazija je poslala dva rada na natječaj i oba rada su osvojila nagradu, ali u različitim kategorijama. Učenice Marta Perica, Iva Sekso i Ana Matić su odlučile sastavom “JA prije svega” progovoriti o toleranciji i osvojile nagradu u kategoriji Oboji svijet – društveno angažirani radovi. Žiri je bio oduševljen napisanim i načinom pisanja. I drugim radom, plakatom pod nazivom “Ako riječi bole, nije smiješno”, žiri je bio oduševljen. Taj rad učenica Valentine Bačelić, Franke Popović i Marije Danek osvojio je nagradu u kategoriji Oboji svijet slikom. U izuzetno pozitivnom ozračju nagrade su se dijelile po kategorijama, a učenice su pri preuzimanju nagrade detaljnije predstavili svoj rad i što su htjele poručiti njime.  Marta je pročitala dio iz svoje priče, a naša Valentina je dala i izjavu za Novu TV. Kako su naglasile, njihova mentorica, prof. Dragica Rončević je bila izuzetno ponosna i nije skidala osmijeh s lica, ali nije ni fotoaparat ispuštala iz ruku.

 Preko 1900 učenika iz 19 županija iz Hrvatske, 206 škola i učeničkih domova i 272 mentora ove godine, s impresivnih 880 radova uključilo se u ovogodišnji natječaj ‘Oboji svijet!’. Konkurencija je bila velika i ovo je svakako veliki uspjeh.

Također, na priredbi su prisustvovali i predstavnici Ureda gradonačelnika, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Knjižnica Grada Zagreba i Agencije za odgoj i obrazovanje.

izvor:GAV

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.