FOTO Šibenske muke po smeću: Jedni ga zaključavaju, drugi bacaju iza prvog kantuna

Očekujući prve račune koje će, po novom cjeniku, ovih dana na kućne adrese korisnika uputiti Zeleni grad, građani su se u mjesec dana trebali prilagoditi novom načinu odlaganja i prikupljanja otpada. Neki su izrazito svjesni činjenice da će plaćati manje, ako izdvajaju korisni otpad i u svoje kante za miješani otpad bacaju samo ono smeće kojem je tu mjesto. Drugi su pak našli način da smanje količinu bacanjem otpada u tuđe kante pa nije čudo da se smeće u Šibeniku stavlja i pod ključ.

Foto: Facebook/Željko Žarkov
Foto: Facebook/Željko Žarkov

S druge strane ima i onih koji su na krivi način svjesni da već mjesec dana Zeleni grad na novi način obračunava količinu otpada i naplaćuje svako otvaranje podzemnih kontejnera karticom ili dijeli zapreminu metalnih kontejnera na broj korisnika. Njihov ‘inžinj’ je ostavljanje smeća bilo gdje po gradu i apsolutno ignoriranje novih obaveza. U proteklih mjesec dana cijeli je niz lokacija, posebno u starom dijelu grada, svakodnevno zatrpan vrećicama smeća.

smece2

Jedina opravdanja koja nalaze ti neodgovorni sugrađani su udaljenost najbližih kontejnera, dakle njihova navika da kanta bude na svakom kantunu, što više nije slučaj. Jedan dio građana izbjegava ‘peglanje’ kartice Zelenog grada i tako što smeće ostavljaju pored podzemnih kontejnera, dok u novijim dijelovima grada stanari zgrada pojma nemaju koji kontejner pripada njihovoj zgradi, a koji susjednoj. K tomu su i spremnici za korisni otpad ‘razbacani’ po gradu na sasvim nelogičnim lokacijama pa nije slučaj da korisnici moraju ‘higijensku’ šetnju odrađivati i dva-tri puta prelazeći ulicu kako bi obišli sve kontejnere u koje moraju rasporediti kućni otpad.

smece14

Takva je slika Šibenika nakon samo mjesec dana novog ‘režima’ gospodarenja otpadom. Za očekivati je da će mjesec iza nas biti iskustvo na temelju kojeg će Zeleni grad bolje organizirati sustav, a građani prestati biti ‘robovi navike’, žrtvovati malo svog ‘komoda’ i prilagoditi se onome što je diljem svijeta sasvim normalna stvar.

smece13 smece12 smece11 smece10 smece9 smece8 smece7 smece6 smece5 smece4 smece3 smece1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.