FOTO Šibenski antifašisti odali počast Radi Končaru: ‘Laž i revizionizam su naša svakodnevica’

Šibenski antifašisti polaganjem vijenaca u Spomen-parku Šubićevac odali su počast Radi Konačru koji je na današnji dan prije 77 godina, strijeljan, od strane fašista, sa svojim suborcima.

– Fašisti su u četiri navrata strijeljali njih 43, ali nisu samo oni bili žrtve četnika, ustaša, nacista i fašista. Ukupno 729 građana Šibenika zločinci su ubili na razne načine samo zato što su participirali u narodno oslobodilačkom pokretu. Za više od 400 njih danas nema ni spomena, jer su ploče na kojima su njihova imena bila upisana porušene ili išarane. Za vrijeme kapitulacije Njemačke poginulo je ukupno 3.612 partizana od koji je 92 iz šibenskog kraja – kazao je Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije.

Restović je još istaknuo kako su laž i revizionizam postali svakodnevica, čak i Hrvatskom saboru, jer pojedini zastupnici dan oslobođenja Zagreba nazivaju danom pada Zagreba.

– Prodaju Dalmacije talijanskim fašistima nazivaju međunarodnim ugovorom, onda se i ne treba čuditi što je park na Šubićevcu bio išaran mjesec dana, ali se treba čuditi da to ne smeta službenu politiku, ni policiju ni DORH. Takvo okruženje se zove klerofašizam i zaslužuje otpor – zaključio je Restović.

Skupu je nazočio i Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, koji je pohvalio nastojanje udruga šibenske županije, da urede spomenik zločinima fašizma kako zahtijeva dostojanstvo onih koji su strijeljani.

– Nažalost u cijeloj Hrvatskoj oživljavaju snage neofašista koji nam prijete i plakate lijepe na vrata naših udruga i stanova i govore kako smo mi svi zločinci. Bilo bi dobro da dođu ovdje i vide zašto su ovi ubijeni. Zato što su ustali protiv okupatorske fašističke vlasti. Završit ću porukom tim fašistima ‘no pasaran’! – zaključio je Milat svoje obraćanje.

Što se tiče same obnove, pri kraju je hortikulturna faza, a u izradi je i ograda koja će zatvoriti ulaz u park s donje strane te je u tijeku prikupljanje dobrovoljnih priloga za izmjenu kamena centralne staze.

– U proteklih mjesec dana prikupljeno je oko 30 tisuća kuna, a u sljedećih 15 dana očekujemo skupiti ostatak novca. Službeno otvorenje parka će biti kako je i najavljeno 12. kolovoza 2020. godine kada će nastupiti Manu Chao -kazao je Restović, dodavši, kako je protiv nepoznatog počinitelja, koji je išarao spomenik, podignuta prijava, kao i prijava zbog govora mržnje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.