Otvaranje do 60. MDF-a?

FOTO Staklena stijena, moderni rasvjetni ‘ringovi’ i modularni pod dvorane okosnica su nove budućnosti ex kina Odeon

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oko 5,5 milijuna kuna bit će tijekom 2020. godine uloženo u opremanje nekadašnjeg kina Odeon, nekad derutne zgrade koja je u posljednjih šest godina potpuno izmijenila svoju unutrašnjost, ali i vanjski izgled. Na kraju 2019. godine tvrtke Reliance Split i Polinom, zajednica ponuditelja koja je zadnju, petu fazu radova odradila za oko 3,5 milijuna kuna, uskoro će izaći iz kina, nakon što su uredili fasadu i ulaz sa strane ulice, sanitarne čvorove, unutarnja vrata i rasvjetu.

Staklena stijena i moderni rasvjetni ‘ringovi’ odmah su nam ‘upali u oko’ kada smo kročili u bivše kino Odeon. Sada je to neprepoznatljiv prostor, komentiramo s Ivom Rivićem, voditeljem radova ispred tvrtke Reliance.

– Ovaj prostor je bio pomalo strašan kad smo ušli unutra, ali sada smo 99 posto posla odradili. Ostale su nam još neke završne finese na gornjem katu – govori nam Rivić dok pokazuje pomičnu staklenu stijenu koja će u budućnosti, ovisno o potrebama, spajati ili razdvajati polifunkcionalnu dvoranu od predvorja u kojem će se nalaziti garderoba, prijemni pult i ugostiteljski objekt.

Zajedno s Rivićem i šibenskim dogradonačelnikom Danijelom Miletom obišli smo objekt koji je poprimio sasvim novi izgled. Na katu bivšeg kina smještena je garderoba za glumce i izvođače, sanitarni čvorovi i prostorije za kino i drugu opremu. Ugrađen je i lift, a impozantan prostor polifunkcionalne dvorane dogodine bi trebao biti opremljen modernim pomičnim podom.

– Na redu je postavljanje modularnog poda koji će se moći pretvarati u mjesta za sjedenje odnosno pozornicu, a po potrebi će se zatvarati i ostavljati prostor ‘golim’ za organiziranje, primjerice, koncerata. Slijedi i kompletno opremanje ugostiteljskog objekta te postavljanje audio-vizualne opreme koja mora zadovoljiti širok spektar događanja koja su planirana u tom prostoru, od prikazivanja filmova, preko održavanja koncerata, scenskih nastupa, konferencija, pa čak i manjih kongresa i gala večera koje će moći primiti do 250 ljudi – ispričao nam je Mileta koji je u tom projektu od njegovog početka.

Problem statičke naravi na koji su naišli u početku radova, saniran je, ali je zahtijevao i dodatna ulaganja. Zbog odluke gradskih vlasti da se sanacija i rekonstrukcija bivšeg kina Odeon odvija u fazama, projekt vrijedan gotovo 15 milijuna kuna traje već šest godina, a tijekom sedme, kada uđe u šestu fazu, konačno bi trebao biti gotov.

– Za ovu gradsku vlast nije uobičajeno da projekte odrađuje u fazama, ali smo shvatili da na taj način možemo od Ministarstva kulture dobivati bespovratna sredstva za realizaciju projekta. Tako nam je Ministarstvo kroz ovih šest godina ‘pustilo’ ukupno 3,9 milijuna kuna, a u sljedećoj godini očekujemo dodatnih milijun. Dosad je, inače, u kino uloženo oko 9,4 milijuna kuna, dok je procjena da bi završne radove koje planiramo kroz 2020. godinu, mogli platiti još dodatnih 5,5 milijuna kuna koje smo osigurali u gradskom proračunu – navodi Mileta.

Ex kino Odeon i 60. MDF

Želja je šibenskog gradonačelnika Željka Burića da se ex kino Odeon otvori do početka jubilarnog 60. Međunarodnog dječjeg festivala, a njegov zamjenik poručuje kako će gradska uprava napraviti sve što je u njihovoj moći da ga što prije dovrše.

– Bivše kino Odeon je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća predano na upravljanje Javnoj ustanovi Tvrđava kulture, koja se pokazala izvrsna za organizaciju događanja. S obzirom da prostor i dalje ostaje u vlasništvu Grada, i jedni i drugi napravit ćemo sve što možemo kako bi povukli što više bespovratnih sredstava potrebnih za opremanje prostora. Grad će se fokusirati na ‘fiksni’ dio samog objekta, dok će oni opremati ‘mobilni’ dio – objašnjava dogradonačelnik Mileta.

Pred Gradom i Tvrđavom kulture sada je opremanje cijelog interijera i takozvane ‘soft’ aktivnosti odnosno sastavljanje programa i animiranje lokalnih udruga da sudjeluju o kreiranju sadržaja koji će se odvijati u bivšem kinu Odeon.

– Važno je za naglasiti da prostor kina Odeon ni na koji način neće biti sadržajem konkurencija šibenskom kazalištu. Kazalište je kulturna institucija grada koja je bila primorana neke programe odbijati, a upravo takvi programi sada će svoj dom moći naći u Odeonu. Ovo bivše kino trebalo bi postati suvremeni kulturni centar u kojem će se ispreplitati razni sadržaji s naglaskom na mlade, ali će se moći organizirati i manji kongresi i svečane večere u njemu, a te detalje definirat će JU Tvrđava kulture – poručio je Mileta.

‘Osobno sam protiv toga da ostane ime ‘Kino Odeon’, jer ono što će Šibenik dobiti otvaranjem ovog prostora neće imati nikakve veze sa sadržajem koji evocira uspomene Šibenčanima. Zato smatram da mu treba dodijeliti ‘šibenskije’ ime, ali o tome će zadnju riječ dati Javna ustanova Tvrđava kulture’, izjavio je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.