FOTO Strah od javnog nastupa… Bili smo na radionici zbog koje je to šibenskim gimnazijalcima nepoznanica

Sudeći prema atmosferi koja je vladala jučer u ‘Crtaoni’, odnosno gramatički ispravno ‘Crtaonici’, učenici Gimnazije Antuna Vrančića nemaju problema s govorom. Uobičajena učenička graja, puno smijeha, ali i kreativnosti… Kako uostalom i priliči ‘gimnazijalcima’ koji sudjeluju u projektu ‘proGOVORi’ u sklopu kojeg popravljaju i nadopunjuju svoje retoričke vještine, razbijaju strah od javnog nastupa i uče se javnoj komunikaciji. Vještinama, za koje i sami gimnazijalci kažu da su na sve višoj cijeni…

– Kakav projekt imate? – upitala je predavačica Ana Vlah polaznike radionice.

– Mi ćemo snimati grad Šibenik! – odvratila je mlada učenica.

– Odakle ćete početi? – upitala je predavačica.

– Pa…, od katedrale – zbunjeno je, i kao da je to najnormalnije, odgovorila mlada učenica.

Atmosfera je izuzetno opuštena. Mladi ljudi kreativno razmišljaju kako će što kvalitetnije biti dio projekta. Jedino im je dolazak ‘strane’ osobe, novinara, malo skrenuo pažnju s predavačice. A tko je ona? Riječ je, dakle, o Ani Vlah, magistri hrvatskog jezika i književnosti te magistri edukacije i govorništva.

– Cilj mi je prikazati učenicima retoriku te im povećati informacijsku i medijsku pismenost. Ali kroz onaj sadržajni dio, kako pronaći informaciju, kako je prilagoditi svojoj publici i ispričati priču. Oni će naposljetku snimiti video i pomoći će se upravo retorikom. Uče kako strukturirati tematski različit sadržaj izlaganja, odabrati prave riječi kako bi informacija bila jasnija i zanimljivija, kako izgovarati tekst i privući pozornost, uvjeriti slušateljstvo, a najvažnije je da se uči interaktivno – objasnila je mlada predavačica svoj cilj u projektu.

gimnazija crtaona

Mladi gimnazijalci od prvog do trećeg razreda snimit će svoja videa i postaviti ih na YouTube. Nakon toga će birati najbolji prema svim kriterijima.

– Jedan od kriterija je i broj klikova. Jednostavno, moraju naučiti kako pronaći svoju publiku – objašnjava predavačica Ana.

U radionici sudjeluju i oni koji su s javnim govorom na ‘ti’, ali i oni kojima javna komunikacija nije jača strana. Jedan od onih koji, tvrdi nam, nema strah od nastupa pred javnošću jest i Matej Desanić.

– Ovdje razvijamo svoje govorničke i prezenterske vještine i oslobađamo se straha od govora u javnosti, a najviše preko medija, budući da je to najrašireniji način komunikacije. Prije sam bio puno sramežljiviji, ali ovo mi pomaže, jer sam u većoj skupini i  treba tu skupiti hrabrosti za predstaviti se – iskreno će Matija.

Sličnu priču ima i Petra Laštro, kojoj radionica pomaže razviti komunikacijske vještine.

– Govor u javnosti je danas jako cijenjen – smatra Petra.

Ima li straha prilikom davanja izjave, pitamo je.

– Ma je – lakonski odgovara te nam ponosno dodaje da je već davala izjave za televiziju i govorila pred većom skupinom ljudi. Dodaje ovlaš da voli puno pričati, stoga joj takve stvari ne prestavljaju problem…

gimnazija crtaona

Polaznici grupe, dakle, rade scenarije za videa koja će stavljati na YouTube, a tako će prezentirati sebe, svoje govorne vještine, a i samu školu. Sve to uz pomoć retoričkih vježbi pod budnim okom predavačice.

Zaslužna za cijelu ‘frku’ koja se događa u šibenskoj Gimnaziji je, tko drugi nego Danijela Grubišić, profesorica hrvatskog jezika u toj školi. Radionica se, priča nam, dogodila sasvim slučajno.

– Doc. dr. sc. Diana Tomić i ja upoznale smo se na govorničkoj radionici koju sam organizirala za stručno usavršavanje profesora hrvatskoga jezika. Spomenula je kako bi se mogao napraviti projekt za učenike, jer dosta učenika ima problema s tremom, a što se i meni učinilo korisnim i zanimljivim. Vrlo brzo ukazala se prilika za izradu projekta, koji je Diana i osmislila, pa je isti prošao natječaj te se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog filološkog društva, čija je predsjednica Odjela za fonetiku upravo dr. sc. Tomić – objašnjava Grubišić.

gimnazija crtaona

Profesorica svoje učenike, također, potiče da rade na školskim projektima i promoviraju ih u javnosti. Primjerice, gimnazijska profesorica Jasminka Paić s učenicima je nedavno postavila izložbu o šudarima i maramama u Gradskom muzeju.

– Jedan od prvih videa bit će reportaža o tome. Učenici su dobili zadatak otići na mjesto događanja, osmisliti pitanja, napraviti video koji će poslije montirati uz tekst, što je lijepa javna promocija škole, njenih učenika  i aktivnosti kojima se bavimo – s ponosom će poznata profesorica.

Uz takvo vodstvo, učenici definitivno ne mogu skrenuti s pravog smjera. Naravno, retoričkog…

gimnazija crtaona

gimnazija crtaona

gimnazija crtaona

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.