FOTO Svečana sjednica Gradskog vijeća: Uz tri ‘kamena temeljca’, Šibenik s TEF-om postaje grad novih mogućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Specifičan i inovativan način upravljanja kulturnim i povijesnim naslijeđem, osnivanje tvrtke Batižele i stvaranje novog centra visoko obrazovnog sustava u Hrvatskoj, tri su šibenska ‘kamena temeljca’ na kojima današnja gradska vlast temelji budućnost Krešimirovog grada. Poručio je to šibenski gradonačelnik Željko Burić na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća u kazalištu, koja se održala povodom sutrašnje proslave Dana grada i blagdana svetog Mihovila, zaštitnika grada.

Svečanoj sjednici nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović, predsjednik Županijske skupštine i HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, župan Goran Pauk sa svojim zamjenicima, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, šibenski biskup Tomislav Rogić i biskup u miru Ante Ivas, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici državne uprave i lokalne samouprave, kao i predstavnici javnog, društvenog, kulturnog, gospodarskog i medijskog života grada, a kao poseban gost na sjednici je bio i ministar državne imovine Goran Marić, kojem se gradonačelnik Burić zahvalio za sve što je učinio za grad.

Dan Grada (18)

– Grad je devedesetih godina bio opasan prljavim industrijama, a na ulazima na kojima industrije nije bilo, postojale su kasarne. Rat smo dugo osjećali, no Šibenik se u posljednjih par godina okrenuo kulturi i povijesti kao bogatstvu s kojim gradi budućnost. Okrenuli smo se sredstvima koje pružaju europski fondovi i ta sredstva bila su uložena upravo u nacionalno i kulturno naslijeđe – poručio je Burić.

Prijelomnica u daljnjem razvoju grada svakako je TEF odnosno novoosnovana tvrtka Batižele, naglasio je gradonačelnik.

– Stari Šibenčani znaju da su Batižele bile staro šibensko kupalište, a na istom tom prostoru gdje je nekad bila crna industrija, oživjet će novi prostor za boravljenje u gradu. Ni u jednom trenutku nije se stalo raditi na projektu Batižele počevši od lipnja 2013. godine. Bila je to prijelomnica i poveznica gospodarstva i kulture te turizma u konceptu razvoja grada Šibenika – istaknuo je Burić, napomenuvši kako je turizam sjajna priča, no ona ne smije biti nositelj razvoja grada.

Dan Grada (63)

Podsjetio je i na industrijsku zonu Podi kao jednu od najrazvijenijih industrijskih zona na području cijele Hrvatske na kojoj trenutno poslove obavlja tridesetak tvrtki.

– Treći kamen temeljac je visoko obrazovni sustav. Želja mi je da Šibenik bude sveučilišni centar, ali nećemo političku odluku o sveučilištu u Šibeniku. Napravit ćemo sve, a onda tražiti odobrenje. Mi ne molimo nikoga nego dolazimo s konstruktivnim prijedlozima i razrađenim projektima – dodao je.

Uskoro će biti raspisan i natječaj za gradnju studentskog doma Palacin, a počela je i izgradnja centra novih tehnologija i poduzetništva ‘Trokut’.

– Šibenik razvija posebne studijske programe. Ne kopiramo nego radimo nove sveučilišne studije i to je put koji će privući mlade ljude. Šibenik je preporođeni grad koji hrabro kroči naprijed i koji je sasvim sigurno osigurao svoju budućnost – zaključio je Burić.

Zlatović u svojstvu predsjednika Gradskog vijeća na svečanosti je istaknuo kako je osnivanje Batižela bila jedna od najvažnijih odluka koja je donešena na sjednicama Vijeća u proteklih godinu dana.

– Tom odlukom je TEF konačno oslobođen vlastite nametnute inhibicije. Gradske vlasti u suradnji s Vladom osmislit će vizure novog urbaniteta grada – rekao je između ostalog Zlatović i čestitao građanima i okupljenima blagdan sv. Mihovila.

Ministar Marić u svom podužem govoru kazao je kako njegov odnos prema Šibeniku više nije isti nakon što je upoznao grad i doživio ga drugim očima.

Dan Grada (58)

– Punom sam snagom radio na realizaciji davanja Minerske na korištenje gradu, tako da prostor koji je desetljećima bio ograđen bodljikavom žicom postane prostor zbližavanja ljudi. Prostor bivšeg TEF-a bit će i ostati jedno od mojih najdražih iskustava u vrijeme obnašanja službene dužnosti. Kad saživi, bit će to grad novih mogućnosti, spojit će se odgovornost i dinamizam i taj će projekt potvrditi tezu da državna imovina mora služiti ljudima – riječi su ministra Marića.

Upisivanje tvrđave sv. Nikole na UNESCO-v popis, dobivanje na korištenje prostora bivše vojarne u Minerskoj kao i otočića Školjić čime je stvoren preduvjet za uređenje Posjetiteljskog centra u kanalu sv. Ante, projekt izgradnje dnevne bolnice i kirurgije, energetska obnova zgrade Opće bolnice Šibenik, kao i projekt aglomeracije Donjeg Polja, dio su projekata koje je župan Goran Pauk istaknuo kao iznimno važne za daljnji razvoj grada.

Dan Grada (37)

– Današnji čovjek sam bira hoće li po božjem ili će sam određivati pravila. Sveti Mihovil snaga je i slika božje pobjede, a čovjeku je lakše otisnuti se na put ako zna jasan smjer i cilj. Neka tako bude i s našim Šibenikom i svima koji u njega dolaze. Neka znaju da se gradimo na plemenitim temeljima i u tome neka nas uvijek prati zagovor sv. Mihovila i na svojim krilima neka nosi naše molitve pred Gospodina – poručio je okupljenima šibenski biskup Tomislav Rogić.

Dan Grada (41)

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća prikazan je i promotivni film o Šibeniku.

U konačnici, na sjednici su dodijeljena i priznanja najzaslužnijima. Šibenski biskup u miru Ante Ivas nagrađen je Nagradom za životno djelo za dugogodišnje iznimne zasluge u duhovnoj, humanitarnoj, obrazovnoj i vjerskoj obnovi Šibenika.

Nagrade grada Šibenika pripale su orguljašu Pavlu Mašić za iznimna postignuća na području kulture i glazbene umjetnosti, te Rudolfu Štefanu za postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebne turističke destinacije.

Udruga ‘Hrvatska žena’ nagrađena je Plaketom grada Šibenika povodom 25 godina domoljubnog djelovanja na humanitarnom, socijalnom i kulturnom području, dok je Grb grada Šibenika dodijeljen Ivi Kurelac zahvaljujući velikom doprinosu u izučavanju šibenske srednjovjekovne povijesti i znanstveno-stručnu suradnju u obilježavanju 950 godina od prvog spomena grada Šibenika.

Dan Grada (9)Dan Grada (83) Dan Grada (77) Dan Grada (74) Dan Grada (11) Dan Grada (21) Dan Grada (28) Dan Grada (30) Dan Grada (27)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.