FOTO Svjetski dan oživljavanja: ‘Masaža srca u ritmu pjesme Bee Geesa spašava život’

Svjetski dan oživljavanja danas se obilježava diljem svijeta, a iznimka nije ni Šibenik, odnosno šibenska riva, gdje će vas tim Hitne pomoći do 15 sati educirati kako u tri koraka pomoći osobi sa srčanim zastojem.

– Cilj ove akcije je poticanje i educiranje građana o vanjskoj masaži srca, jer su upravo građani u velikom postotku svjedoci nečijeg srčanog zastoja, a ako odmah krenu s oživljavanjem mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se – kazao je Krešimir Škarica, šef Hitne službe.

hitna pomoc ozivljavanje (1)

Pojasnio je kako masažom održavamo umjetnu cirkulaciju jer mozak za tri do pet minuta ostaje bez kisika, a dokazano je da inicijalna masaža, odnosno masaža laika od velike pomoći.

– Važno je naglasiti kako masažom srca ne možete odmoći, već samo pomoći – kaže Škarica.

hitna pomoc ozivljavanje (3)

Život spašavaju tri jednostavna koraka – provjera diše li unesrećenik, poziv Hitnoj pomoći i masaža srca. Srce je najbolje masirati u ritmu pjesme ‘Stayin’ alive’ jer ritam pjesme odgovara brojki od 103 otkucaja u minuti što je blizu idealnom ritmu oživljavanja koji treba iznositi 100 otkucaja.

hitna pomoc ozivljavanje (4) hitna pomoc ozivljavanje (5)

svjetski dan ozivljavanja

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.