FOTO U Docu počinje ispitivanje terena za širenje obale. Glavni projekt do proljeća

Šibenska riva oko podne je bila nakratko zatvorena za sav promet kako bi šleper s teškim građevinskim strojem mogao proći do Doca gdje ovih dana počinju istražni geomehanički radovi na lokaciji nove lučice Pekovac.

Stroj kojim će se sondirati cijeli potez obuhvata projekta Pekovac radit će istražne bušotine s ciljem utvrđivanja kvalitete tla pod rivom i u moru. Pripremni su to radovi za izradu glavnog projekta luke Pekovac kako bi se moglo isprojektirati odgovarajuće temeljenje nove obale.

– Sljedećih desetak dana radit će se deset bušotina, tri u moru i sedam na kopnu što će biti temelj za izradu geomehaničkog elaborata. Planirano je da cijeli glavni projekt bude završen do proljeća sljedeće godine, kazao je Nebojša Makarin, voditelj tehničko operativnih poslova Županijske lučke uprave.

pekovac8

Šibenski portal već je pisao kako je idejnim projektom planirano proširenje obalne linije od Domalda do Fausta, uz faksimilsku obnovu dolačkih mandroča koji će biti pomaknuti za nekoliko metara u more. Projekt Dolac vrijedan je oko 15 milijuna kuna.

– Dolac radimo najprije zbog toga što je riva potonula. Mandroči idu pet metara u more, a tri metra širimo uz mandroče od ‘Fausta’ do ‘Domalda’, kako bi se osigurala širina šetnice i prometnice, ali ne u smislu da se ta prometnica koristi ljeti. Jedno je dovođenje infrastrukture, koja je neophodna i zbog hitnih intervencija, a sasvim drugo je regulacija korištenja te prometnice, rekao nam je tada Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije.

pekovac6

Komentirajući spornu situaciju sa zabranom rada dizalice u Docu Dulibić je rekao kako misli da u takvom prostoru sa šetnicom, kafićima i restoranima nema mjesta za radove koji stvaraju buku, prašinu i neugodne mirise te dodao da će u Vrnaži svima na raspolaganju biti dizalica nosivosti 8,5 tona i sva infrastruktura za popravke brodica 365 dana u godini.

pekovac5 pekovac4 pekovac3 pekovac2 pekovac1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.