FOTO U Šibeniku otvoren ekološki Green Eye festival

Prvi dan rujna u Šibenik je doveo ‘Green Eye’, novi festival koji organiziraju Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ i producentska kuća ‘Spiritus movens’, kao novi dio ‘Krkinog kulturnog ljeta’.

– Festival donosi pet dugih i četiri kratka filma kojima želimo ukazati na najveće ekološke izazove našeg vremena i informirati o onečišćenju okoliša. Naravno, želimo i potaknuti vlastitu odgovornost i svijest kako svatko od nas može doprinijeti kvalitetnijem suživotu s prirodom, kazao nam je umjetnički direktor festivala i festivalskog programa Hrvoje Petek.

green eye

Na obali ispred Muzeja grada Šibenika od 1. do 3. rujna bit će prikazano pet dugometražnih i četiri kratka filma kroz koje će organizatori ukazati na najveće ekološke izazove našeg vremena te potaknuti odgovornost i svijest kako svatko od nas može doprinijeti kvalitetnijem suživotu s prirodom, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u šibenskom muzeju.

green eye1

– Ljubav prema prirodi i misija samog nacionalnog parka potaknula nas je na pokretanje festivala Green Eye. Svake godine bogatim ljetnim kulturnim programom nastojimo pozitivno utjecati na svijest lokalne zajednice i posjetitelja Parka, te istaknuti pojedine lokacije, kazao je Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove NP Krka.

Festival je otvoren filmom prigodnog naziva za današnji dan Julie Dahr ‘Hvala na kiši’, nakon kojeg slijedi film ‘Prije poplave’.Riječ je o putovanju Oscarovca Leonarda DiCapria kroz pet kontinenata i Arktik i njegovim razgovorima sa znanstvenicima, svjetskim vođama i lokalnim stanovništvom.

green eye1 green eye2 green eye3 green eye4

Subotnju večer započinje Sjeme: neispričana priča / Seed: The Untold Story, o sjemenu kao vrijednom resursu koji pod kontrolom drže velike tvrtke, dok Utrka s izumiranjem / Racing Extinction priča o skrivenom svijetu ugroženih vrsta. Završnu večer obilježit će kratki hrvatsko-kanadski film Ježeva kuća / Hedgehog’s Home, prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, i Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti /How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change, o utjecaju klimatskih promjena na svijet oko nas.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.