‘Junge Sinfoniker’

FOTO/VIDEO Mladi simfoničari iz Basela nastupili u šibenskom kazalištuFoto: Šibensko kazalište

Simfonijski orkestar ‘Junge Sinfoniker’ Glazbene akademije iz Basela nastupio je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Junge Sinfoniker Basel čine zajednički omladinski orkestar nekoliko glazbenih škola grada Bazela – Musikschule Basel, kao i susjednog kantonaBaselland-a. Studenti koji također sudjeluju potiču iz kantona Aargau i Solothum, kao i okolnog njemačkog i francuskog regiona Badena i Alzaka.

Oko 70 mladih glazbenika redovito tjedno vježba na Glazbenoj akademiji pod vodstvom iskusnih orkestralnih učitelja. Program se usredotočuje prvenstveno na veliki simfonijski repertoar i pratnju solista. Koncertne ture odvele su orkestar u različite zemlje Europe i Južne Amerike.

Kao gošća nastupila je Martina Jambrišak koja svira harmoniku od svoje sedme godine. Sa 17 godina počela je studirati na Glazbenoj akademiji u Puli u klasi profesora Amadeja Herzoga. Daljnje studije vodile su je u Bratislavu profesoru Milanu Osadskom i profesoru Elzbieti Rosinskoj u Gdanjsku.

Trenutno studira na Glazbenoj akademiji ‘Frederic Chopin’ u Varšavi u klasi profesora Klaudiusza Barana i Rafala Grzake. Tijekom studija uspješno je sudjelovala na brojnim natjecanjima, među kojima je bila i dobitnica nagrada u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Italiji, Slovačkoj i Poljskoj. Martina je već nastupala kao solistica sa Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Slovenija i Hrvatskim simfonijskim orkestrom Nacionalne televizije. Trenutno je članica dueta harmonika s kojim je premijerno izvela nekoliko suvremenih djela.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.