FOTO/VIDEO Bolidi na balinjerama jurili niz Gimnaziju! Dogradonačelniku Rakiću kočnice izdržale

Drugo svjetsko prvenstvo u utrci karića u Šibeniku, ali i već treća utrka na popularna ‘Tri bogena’ u organizaciji grupe entuzijasta okupljenih oko Darka Relje Ritma i Bojana Cinottija proteklo je bez ozljeda i u sportskoj atmosferi.

Na staru ovogodišnje utrke pojavio se maksimalan broj natjecatelja i njih oko 40 spustilo se od tvrđave Barone do mula Krke na jedinstvenim bolidima na tri balinjere.

karici2017 (2)

-Ove smo godine imali više od 60 prijava, ali smo zbog vremena zatvaranja svih prometnica u gradu kojima prolazi utrka ograničeni na 40 natjecatelja. Popunili smo sve planirane kategorije osim žena. Jučer su na probi bile dvije natjecateljice koje su najavile da sto posto dolaze i danas su uoči utrke odustale. Jučer su se čak i spuštale, ali su se danas povukle iz utrke. Imamo kandidate i u dvosjedima, mlade do 18 godina, odo 18 do 35, od 35 do 60 i starije od 60 godina, kazao je uoči starta prve grupe Relja.

Novitet ove godine je rampa koja je vozače dočekala na Vanjskom kako bi mogli ubrzati prije finiša utrke.

– Kad su nam Slovenci oteli teke mora mi smo njima skakaonicu pa je na Vanjskom postavljena ‘Šibenska Planica’. Prošle godine su se natjecatelji žalili da nemaju dovoljno force da od Vanjskoga ubrzaju prema Poljani pa kad su tražili, dobli su rampu. Napravili smo nekim metar i po visine i sedam i po metara dužine skakaonicu sa koje se penju na kamion i sa kamiona na podest sa kojeg dobivaju zalet. Pobjednikom će biti proglašen onaj koji bude najbrži i koji utrku završi skokom u more, pojašnjava Relja.

karici2017 (4)

Najmlađi natjecatelj je 16-godišnji Mile Marušić, a najstariji 68-godišnji Drago Kursar.

– Bija san najstariji na utrci i prošle godine, a plan mi je, ako poživim, sudjelovati i dogodine. Nemam neku posebnu taktiku, plan mi je da krenem odavde i dođem do doli u komadu. Da sam sto posto zdrav završija bi i u moru. U trku idem bez treninga s karićem koji sam napravio prije tri godine za prvu trku ‘Tri bogena’. Znam raditi s drvom pa sam sam izradio ovaj, malo lipši, karić, ali za sljedeću godinu bit će novi prototip. Dozvole li mi organizatori bit će to poseban dvosjed za mene i moga pasića, najavljuje Drago Kursar, čiji početak spusta imamo zabilježen u videu.

Podršku Svjetskom prvenstvu u utrci karića daje i šibenska gradska uprava koja je i ove godine imala svog predstavnika u utrci. Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta tu su čast prepustili mlađem zamjeniku Pašku Rakiću.

karici2017 (6)

– Apsolutno podržavamo ovaj projekt i mislimo da je ovo velika stvar za Šibenik te da ovo treba brendirati jer toga nema nigdi nego u Šibeniku. Primarni cilj mi je završiti utrku s obzirom da sam prvi put u životu na kariću. Ja sam generacija skirolla i skateboarda i već današnji trening mi je pokazao da ću i ovo odraditi kako treba. Karić nije financiran iz proračuna nego ga je izradio Bojan Cinotti i ustupio mi ga za ovu utrku.Bolidom sam zadovoljan, ima dobro ubrzanje i krajnju brzinu ćemo tek otkriti niz Gimnaziju. Za kočnice se isto nadam da će izdržati do kraja utrke jer ako se ranije istroše ostaju mi samo tabani, kazao je Rakić.

karici2017 (10)

karici2017 (16)

karici2017 (24)

karici2017 (25)

karici2017 (28)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.