FOTO/VIDEO Koncertom ‘Kolaša’ i zvonjavom svih zvona obilježena Proslava

Tradicija Proslave ili takozvana ‘Zvona’, kako je neki nazivaju, šibenski je običaj star nekoliko stoljeća. O njemu su pisali brojni šibenski humanisti i povjesničari, od Jurja Šižgorića do Milivoja Zenića. Običaj koji je zamalo iščezao u Šibeniku se slavio u kućama, a potom se, malo prije ponoći, izlazilo na ulice gdje se sviralo, igralo kolo, a po crkvama su ‘slavila’ zvona.

proslava-katedrala-1 proslava-katedrala-2 proslava-katedrala-4 proslava-katedrala-5 proslava-katedrala-6 proslava-katedrala-7 proslava-katedrala-8 proslava-katedrala-9 proslava-katedrala-10

Tim povodom, Šibensko pjevačko društvo ‘Kolo’, zajedno s Pivačima svetog Jakova, održalo je tradicionalni božićni koncert u Katedrali. Koncert je završio nešto prije ponoći pa su se kolaši, zajedno s prijateljima, uputili pred katedralu te, uz pjesmu, fritule i kuhano vino, dočekali trenutak kada se ulicama začuo zvuk zvona svih šibenskih crkava.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.