FOTO/VIDEO Zamirisao siromaški zlarinski brudet, a Zlarinsko ljeto raste na preko 50 događanja

U Zlarinu je u subotu navečer na Fingacu održana deveta ‘Brudetijada’, natjecanje Zlarinjana i nihovih gostiju koji kuhaju po tajnom receptu. Najbolji brudet skuhala je ekipa Krokete kojoj je ovo treća pobjeda u nizu. Drugo mjesto pripalo je brudetu koji su kuhali Ugor&bros, a treća je Banda Donja. Odabrana su i tri najlošija brudeta čiji kuhari neće imati pravo natjecanja sljedećeg ljeta. I ove godine organizirana je lutrija s preko trideset bogatih nagrada. Uz dobro poznate mirise i okuse otočke kuhinje sve je proteklo u ritmu dobre glazbe za koju je ove godine bila zadužena klapa Babalubam. Organizatori događanja su  Turistička zajednica Zlarin, Mjesni odbor Zlarin, DVD Zlarin, Kulturno umjetničko društvo Koralj, Turistička zajednica šibensko-kninske županije.

brudetijada2 (9)

– Ideja organiziranja Brudetijade potekla je od mog oca Vladimira Bunete koji je dugo godina radio u Turističkoj zajednici i bio načelnik mjesta. Bilo je to 2010. godine, zadnjih godina sam ovo radila zajedno s njim i sad nastavljam, moglo bi se reči, obiteljsku tradiciju. Želja nam je bila da ovo bude mala fešta lokalnog karaktera na kojoj se gosti i domaći svit mogu bolje povezati jer smo imali i neka negativna iskustva sa Srdeladama i većim feštama, priča nam Katarina Gregov, direktorica Turističke zajednice Zlarina.

Na Brudetijadi se natječe deset ekipa koje pravo sudjelovanja prenose iz godine u godinu. Ekipe su uglavnom miješane od Zlarinjana, Zagrepčana, Splićana, Iraca pa je i Brudetijada pomalo međunarodna.

– Svaka ekipa nema ograničen broj članova i nikad nećete vidjeti da samo jedan kuha. Uvijek se tu okupi sedam, osam ljudi, ako ne i više, a redovito bude i šale i smijeha. Ove kutije oko teča možda će i sakriti neki tajni sastojak brudeta, ali prvenstveno su tu kao zaštita od vjetra, pojašnjava nam Katarina.

brudetijada (1)

I sastav žirija je zanimljiv, a svake godine se mijenja.

– Ove godine smo prvi put doveli tri stare Zlarinke koje sam na jedvite jade nagovorila da dođu i da ih svit vidi. Evo, svidilo im se i one će tražiti onaj izvorni okus zlarinskog siromašnog brudeta. Neke od njih su na glasu da spremaju najbolji brudet na Zlarinu pa ćemo vidjeti što će reći za ove koji se kuhaju.

brudetijada (2)

– Tajna dobrog brudeta je da bude upravo onaj siromašni, bez puno sastojaka i da se sve kuha ‘na hladno’.Puno njih baš to ne radi, ali nema veze, naučit će, smije se amaterima Katarina.

Čuvari zlarinske tradicije iz KUD-a Koralj za ovu su večer, već tradicionalno, pripremili prezentaciju najboljih kolača, a prilozima potpomognu svoj, također, volonterski rad.

brudetijada zlarin (18)

Zlarinsko ljeto svake godine ponudi bogati program, a značajna pomoć su ‘sezonski Zlarinjani’ koji vole osjećaj zajednice i rado sudjeluju u pripremi i realizaciji programa.

– Uglavnom sav naš trud i rad proizlazi najvećim dijelom iz volonterstva, a tu najveću ulogu igra DVD Zlarin, članovi KUD-a Koralj, Mjesni odbor Zlarin i svi ostali koji nisu ni u kakvim institucijama, ali su tu na otoku pa imali oni 16 ili 40 godina svak dade svoj doprinos. Iza svega stoji 20 do 30 ljudi koji su volonterski odradili svoj dio posla, pojašnjava Katarina.

Zlarin zimi broji oko 140 stanovnika, iako ni to još nisu uspjeli točno pobrojati, a ljeti brojka naraste preko tri tisuće ljudi.

– Velika je to razlika, bude nam i šok kada sav taj svit počne dolaziti, a kad odu krene sjeta i tuga jer se treba prebaciti na taj pustinjački način života. Navikli smo i na to i volimo i jedno i drugo.

brudetijada2 (1)

Do kraja ljeta, već sutra, nastupit će grupa Andrea Rundek i Ftičeki, potom će biti prikazan film ‘Plastic Ocean’ jedan od najboljih dokumentaraca o toj tematici. Očekuje Zlarinjane i goste još Svjetsko prvenstvo u lovu ciplov na teču koje okupi 500 i više ljudi. U programu je i vaterpolski turnir, a zasigurno će maštoviti Zlarinjani smisliti i još neku atrakciju. Kao da im je pedesetak događanja malo za jedno ljeto.

brudetijada2 (17) brudetijada2 (16) brudetijada2 (15) brudetijada2 (14) brudetijada2 (13) brudetijada2 (12) brudetijada2 (11) brudetijada2 (10) brudetijada2 (7) brudetijada2 (6) brudetijada2 (5) brudetijada2 (4) brudetijada2 (3) brudetijada2 (2) brudetijada zlarin (20) brudetijada zlarin (19) brudetijada zlarin (17) brudetijada zlarin (16) brudetijada zlarin (15) brudetijada zlarin (14) brudetijada zlarin (13) brudetijada zlarin (12) brudetijada zlarin (11) brudetijada zlarin (10) brudetijada zlarin (9) brudetijada zlarin (8) brudetijada zlarin (7) brudetijada zlarin (6) brudetijada zlarin (5) brudetijada zlarin (4) brudetijada zlarin (2) brudetijada zlarin (1) brudetijada (9) brudetijada (8) brudetijada (10) brudetijada (7) brudetijada (6) brudetijada (3)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.