Franko i Jure su dvojac koji će vas doslovno ostaviti bez daha

U moru savjeta o zdravoj prehrani, vježbanju i brizi za svoje tijelo teško je razlučiti što je doista istina, a dva mlada kineziologa iz Šibenika odlučili su svoje znanje i vještine podijeliti s profesionalnim sportašima kao i rekreativcima. Zaljubljenici u sport, dvojac koji ostavlja bez daha u doslovnom smislu, Jure Rak i Franko Sarađen upoznali su se na studiju u Splitu, a nekoliko godina kasnije odlučili su pokrenuti vlastiti posao.

– Upoznali smo se u Solarisu, dok smo bili sezonci, a zbližili smo se na studiju. Skužili smo da imamo iste stavove oko vježbanja, prehrane i stila života, a najviše smo raspravljali o stručnom sadržaju zbog, naravno, fakultetskih obaveza, priča Jure.

Nakon diplome, Jure se zaposlio u nogometnom klubu Šibenik kao trener djece početnika, i kondicijski trener prve momčadi tijekom priprema. Mlađa polovica tima, Franko, tada je završavao treću godinu.

– U međuvremenu, došli smo na ideju da skupa osnujemo nešto, naravno sportskog karaktera. Odlučili smo se za privatne treninge koje bi držali profesionalcima i rekreativcima. Radilo bi se individualno, jedan na jedan, uz sve prethodne pripreme i provjere stanja vježbača, nastavlja Franko.

franko saraden i jure rak 200317 4

Čekali su neko vrijeme na realizaciju, a u tom periodu Franko se zaposlio kao kondicijski trener košarkaških juniora Šibenika te privodio fakultetske obveze kraju. U lipnju 2016. prionuli su na posao.

– Odlučili smo da ćemo osnovati Facebook stranicu Rak-Sarađen Strength & Conditioning i zapravo smo čekali što će se dogoditi. U međuvremenu, ljudi su nam se počeli javljati, tako da sad imamo devet profesionalnih sportaša te četiri rekreativca. Sa sportašima radimo na prevenciji ozljeda te jakosti, snazi i kondiciji. Kod rekreativaca provjeravamo vježbačko stanje i upoznajemo se s njihovim životnim navikama, a vrlo je važno provjeriti mobilnost zglobova, te stabilnost i postoji li ikakva asimetrija na tijelu kako kod sportaša tako i rekreativaca, kažu.

franko saraden i jure rak 200317 5

Jedan od prvih klijenata bio je Ante Živković koji je imao težak lom potkoljenice, a nakon rehabilitacije, obratio se upravo Franku i Juri kako bi se vratio u formu te od tada svoje povjerenje poklanja samo ovom uspješnom dvojcu. Otkako rade, često im se dogodi da netko uzme dva, tri sata da nauči nešto više, a najčešće se za informacije raspituju muškarci.

– Doista bude zainteresiranih dok radimo s našim sportašima i rekreativcima. Nama je primarna edukacija, ulaganje u znanje te seminari. Mnogo novca odlazi na literaturu koja je većinom na engleskom jeziku, no ipak, nastojimo osvježiti znanje i stalno se usavršavati kako bi klijentima omogućili samo najbolje. Prosječan trening traje oko sat vremena, najviše sat i 30 minuta. Zagrijavanje je izrazito važno- prvo ide masaža ili samomasaža jer je priprema tkiva važna za sam trening. Treba pripremiti mišiće i zglobove, jer nije dovoljno, recimo, stati na traku za trčanje i za deset minuta reći da si spreman za trening. Bitno je imati ‘sistem’ i držati ga se, kaže Jure.

15036593_1705568889771633_3477045601367255393_n

Među dečkima nema sukoba, proces učenja u dvoje je brži, ali ipak ne vlada potpuni ‘spartanski đir’. Nekad se počaste ‘delicijama’ iz fast fooda, no na prehranu se uvijek pazi.

– Nama je cilj staviti naglasak na važnost struke.  Ovo što radimo je jedna dimenzija fizičke kulture,  a najvažnije kod profesionalaca nam je da se ne ozlijede i da se radi na performansama. Nekad po par sati budemo u teretani, ovisno koliko individualnih treninga imamo, pa više ne možemo slušati niti pjesme koje su se sto puta ‘izvrtile’, kao ni zveckanje utega, smiju se dečki.

franko saraden i jure rak 200317 2

Obiteljska podrška svakako je prisutna, no u početku su ipak bili pomalo skeptični.

– Bilo je pitanja ‘jel ti to triba, oćete uopće imat koga’ i slično, no mi smo to odlučili i eto sportaši i rekreativci su nas prepoznali. Što se tiče rodbine, uvijek netko ‘želi’ vježbati. Onda, kad im dosadi, okrive nas jer kao ‘nemamo vremena za njih’, zapravo sve svale na nas. Tako je kod mene, ali i kod Jure, smije se Franko.

17440249_10211855790331935_216987140_n

Uz posao, tu su i hobiji. Franko već dugo boksa, dok Jure igra futsal. Dečki su to koji postavljaju neke nove standarde, i daju odgovor na pitanja zašto baš sad napraviti ‘taj set vježbi’.

– Svatko može vježbati, no kada govorimo o treniranju, situacija je drugačija. Ono što mi želimo je postaviti neke nove standarde, te svoje znanje prenijeti našim sportašim i rekreativcima, sadašnjim, i nadamo se, budućima, zaključuju Jure i Franko.

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.