Gradonačelnik Burić na Podima: Šibenik se oslanja na male i srednje poduzetnike

Na prostoru Industrijske zone Podi sve je više gradilišta, kako novih tvrtki, koje će svoju proizvodnju preseliti na Pode, tako i onih koji već posluju u zoni, a imaju potrebu za širenjem proizvodnje i novim zapošljavanjem. Industrijsku zonu Podi danas je sa suradnicima obišao gradonačelnik Šibenika Željko Burić u pratnji direktora tvrtke Podi Jakova Terzanovića.

– Ovim obilaskom Industrijske zone Podi htjeli smo pokazati kako se šibensko gospodarstvo restrukturiralo i oslonilo se na malo i srednje poduzetništvo. Domicilni poduzetnici šire proizvodnju i dobivaju poslove. Probivaju se i na vanjska tržišta, ali šibenska zona Podi istovremeno privlači vanjske investitore s njihovim ulaganjima u Hrvatsku, kazao je tijekom obilaska gradonačelnik Burić.

pogon3

U nizu se na Podima grade tri velika industrijska pogona tvrtki ‘Industrius´, ‘Hidraulika Kurelja´ i ‘IDS’. ‘Industrius’ i ‘IDS’ na Podima grade svoje prve proizvodne pogone u Hrvatskoj. ‘IDS’ je u hrvatskom vlasništvu, ali posluje uglavnom u Njemačkoj. Sve tri tvrtke grade metaloprerađivačke pogone za strojnu obradu metala u kojima će biti otvoreno dvjestotinjak radnih mjesta.

Srednji poduzetnik, tvrtka ‘Skelin Mont’ zbog povećanog obima posla u Industrijskoj zoni Podi širi svoj proizvodni pogon, odnosno, preko puta postojećeg gradi još jedan.

skelin1

– Trenutno radimo na 2.500 kvadrata, na natječaju smo kupili novu parcelu u zoni na kojoj ćemo izgraditi najsuvremeniji pogon za izradu aluminijske građevinske stolarije. Građevinari u Hrvatskoj se oporavljaju, a imamo i potražnju iz inozemstva. Stvorili smo jedan brend na tržištu, usavršili smo nove tehnologije i odgovorili svim zahtjevima suvremene građevine, kaže Ivica Skelin, vlasnik tvrtke ‘Skelin Mont’.

‘Skelin Mont’ trenutno ima 45 zaposlenih u proizvodnji na Podima, još 20 montera i vlastiti tehnički ured. S vanjskim suradnicima ‘Skelin Mont’ osigurava stotinjak radnih mjesta. Uz novi pogon planiraju u startu zapošljavanje najmanje još šest ljudi, a kad krene posao računaju da će širenjem proizvodnje otvoriti tridesetak novih radnih mjesta.

skelin6

Novu investiciju na Podima, ‘Skelin Mont’ financira vlastitim novcem, uglavnom od poslova u inozemstvu gdje ostvaruju bolji profit, ali i od zarada na vlastitim inovacijama na velikim poslovima. Trenutno dogovaraju veliki posao u Francuskoj s tamošnjim građevinarom koji gradi 27.000 stanova.

– Zbog tog posla morat ćemo povećati kapacitete. Isporučili smo upravo i šleper proizvoda za Švedsku. Lani smo ogroman posao imali u Italiji, dosta radimo u Sloveniji, sjever Italije, Zagreb, u Splitu radimo za Turističku palaču, bolnicu Križine, a uskoro i bolnicu Firule, nabraja poslovne uspjehe Ivica Skelin.

skelin

Gradonačelnik Burić sa suradnicima danas je obišao i pogon šibenske tvrtke `DM–Inox´ na kojem su građevinski radovi pri završetku i za mjesec-dva očekuje se početak proizvodnje sa petnaestak radnika.

inox1

– Ova tvrtka krenula je iz malog obrta, a sada na Podima širi proizvodnju. Ono što mi je zanimljivo, i ova je investicija bez kreditnog aranžmana, jer uz kreditne uvjete kakvi su kod nas, pojasnio mi je gospodin Šupe, proizvodnja ne bi bila isplativa, niti moguća, kazao je gradonačelnik Burić.

Ante Šupe je mali poduzetnik koji je uplovio u gospodarske vode te razvoj posla prepustio sinovima Dariju i Mirku Šupi, vlasnicima `DM-Inoxa´.

inox2

– Sinovi su već desetak godina radili kod mene u elektroinstalaterskom i bravarskom obrtu i oni su krenuli sa inoxom. Sada ćemo imati posla za 14 radnika uz mogućnost širenja posla. Trenutno radimo u našoj kući i u još tri prostora koja su iznajmljena, pa ćemo sad sve to preseliti na jedno mjesto na Podima. Optimisti smo, jer zadnjih pet-šest godina proizvodnja nam stalno raste. Ponajviše radimo na opremanju pontona za tvrtku MarineTek, za tvrtku Sarađen i još nekoliko firmi koje traže crnu bravariju, Puno posla imamo i za flotu turističkih brodova u Krilu Jesenice, jer su moji sinovi pribavili sve ateste i dozvole koji su sada za naše proizvode obavezni, priča nam Ante Šupe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.