Greška u GUP-u ispravljena, pumpa na rivi ne mora ostati još 20 godina

Vijećnici Grada Šibenika prihvatili su na današnjoj maratonskoj izvanrednoj sjednici Zaključak kojim se ispravlja tehnička greška u GUP-u Šibenika pa će oznake svih postojećih benzinskih crpki biti vraćene u grafički prilog usvojenog GUP-a iz kojeg su propustom nakon javne rasprave ‘ispale’. Prije glasovanja vijećnicu su napustili vijećnici SDP-a, Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine, reformista Petar Baranović i nezavisna Mira Vukšić. Dok je 14 vijećnika bilo ‘za’, suzdržan je bio samo nezavisni Ante Gašperov Čače.

Sjednica je, iako to nije bila dosadašnja praksa izvanrednih Gradskih vijeća, na traženje nekoliko vijećnika počela aktualnim satom, a nakon usvajanja dnevnog reda Ante Rakić predsjednik Gradskog Vijeća više nije držao konce i prva točka u kojoj se trebalo raspravljati samo o predloženom Zaključku pretvorila se u drugu točku, odnosno u raspravu o koncesiji za benzinsku crpku na rivi.

Uzaludni su bili pokušaji Madlene Roša Dulibić, pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša i Ljiljane Doležal iz tvrtke URBING, izrađivača GUP-a, da pojasne vijećnicima proceduru izrade GUP-a, dokazivost postojanja tehničke greške i zakonitu proceduru ispravljanja te greške.

gradsko vijece rajic120117 1

SDP-ovi vijećnici ustrajali su u tomu da se nije dogodila nikakva greška i da se pod time želi podmetnuti vijećnicima nezakonita izmjena namjene prostora u GUP-u.

Petar Baranović tražio je da se zbog svega do sada napisanog u medijima o problemu pumpe na rivi sastane nadležni Odbor Gradskog vijeća, tvrdeći da ta točka nije ni smjela doći pred vijećnike, ako se Odbor o njoj nije očitovao.

Damir Lučev predsjednik Odbora potvrdio je da se Odbor nije sastao te kako i sada misli da za tim nema potrebe jer o ispravcima greške prema zakonima odlučuje i već je odlučio Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

gradsko vijece popovic mioc 120117 2

SDP-ov Ante Županović tražio je odgovor zašto GUP nije uvažio Strategiju razvoja Šibenika koja planira ukidanje benzinske crpke na rivi.

Odgovorila mu je Ljiljana Doležal iz URBINGA.

– Mi ovdje danas raspravljamo o ispravci tehničke greške. Strategija je dalekosežan dokument koji može trajati i 20 godina, a GUP se donosi za pet godina i može doživjeti izmjene i dopune. U GUP-u nije planirano izmještanje pumpi jer u trenutku izrade nisu iznađene lokacije za izmještanje. GUP ne mora sadržavati sve elemente Strategije u kojoj su dugoročni ciljevi, kazala je Doležal, koja tvrdi kako je i u ovakav GUP ugrađen dobar dio Strategije.

SDP-ov Ivan Rajić izrazio je i sumnju da je ova greška u GUP-u unaprijed planirana, ali to nije dalje argumentirao.

– Po ovome GUP-u pumpa na Vanjskom se uklanja vrlo brzo, a pumpa na rivi ne još, što je u skladu sa dugoročno planiranom Strategijom razvoja. Nismo mogli u izradi GUP-a zanemariti sve druge javne interese zbog kojih je pumpa na obalnoj crti Šibenika potrebna, a zbog interesa jednog privatnika, kazala je Madlena Roša Dulibić.

U vrlo emotivnom govoru, na rubu suza, Ante Županović je prozvao izrađivače GUP-a za bagateliziranje Strategije, tvrdeći da on samo želi zaštiti interese Šibenika jer je Šibenik njegova stranka.

gradsko vijece 120117 3

Nakon što je Petar Baranović inzistirao na tvrdnji da u usvojenom GUP-u nema benzinskih pumpi, replicirao mu je HDZ-ov Željko Dulibić, ravnatelj ŽLU.

– Kada bi bilo tako, onoga dana kada smo izglasali GUP, kako vi tvrditite bez pumpi, sve su benzinske pumpe u Šibeniku trebale odmah biti zatvorene, kazao je Dulibić.

Dulibić je još jednom podsjetio da se Izvanredna sjednica održava zbog roka u kojem Upravno vijeće županijske Lučke uprave mora odlučiti o provedenom natječaju za koncesiju na rivi, a on istječe 14. siječnja.

– I bivša je vlast izmjenama plana mogla odrediti da se uklanja pumpa na rivi pa to nije napravila. Tada bi INA-i jednostavno prestala koncesija i ona bi u roku od godinu dana morala očistiti taj prostor. Odluči li ovo Vijeće kroz izmjene i dopune GUP-a ukloniti pumpu na rivi, tako će i biti jer u natječaju koji je raspisala ŽLU jasno je navedena odredba da će se koncesija ukinuti onog trenutka kada prostornim planom bude izbrisana benzinska pumpa. Koncesionar je s time upoznat, kazao je Dulibić.

Nakon pauze prije glasovanja, u ime kluba SDP-a govorio je Ivan Rajić.

– Mi nećemo sudjelovati u glasovanju. Napustit ćemo sjednicu jer ne želimo sudjelovati u području koje nam vrlo izvjesno miriše na sivu zonu, kazao je Rajić.

gradsko vijece 120117 16

Druga točka, u kojoj je bila planirana rasprava o koncesiji na rivi izgubila je svaki smisao jer je ta rasprava odrađena već u prvoj točci pa je jedino suvislo bilo dogovoriti se kako dalje sa sada potvrđenim postojanjem pumpe na rivi.

gradsko vijece petar baranovic 120117 8

Petar Baranović, uz tvrdnju kako je pumpa u lučkom bazenu potrebna, tražio je od gradonačelnika Burića da i on vrlo konkretno iznese svoje stajalište o tomu.

– Preporučujem da danas donesemo zaključak i obvežemo sve stručne službe i buduću izvršnu vlast da se što prije stvore pretpostavke za izmještanje pumpe i da se promjenom planova pumpa tada ukine, kazao je Baranović.

Gradonačelnik Burić jasno je poručio da svi kojima je pumpa na rivi nužna neće ostati bez nje.

– Šibenik mora imati taj sadržaj. I dalje ćemo tražiti alternativnu lokaciju, ali na morskom dijelu obale Šibenika ne smijemo ostati bez pumpe. Izmjenu GUP-a ponudit ćemo onda kada iznađemo alternativnu lokaciju za pumpu, a interes je svih nas da ona derutna građevina tamo više ne bude. Sadašnji obalni prostor grada prilično je zauzet. Nova mogućnost za lociranje pumpe bit će izrada urbanističkog plana za prostor TEF-a i pri tome ne govorim o dugoročnim planovima, kazao je Burić.

Druga točka dnevnog reda ipak je prošla bez donošenja bilo kakvog zaključka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.