Haksa lani kod Jabuke skoro potonula, a jutros uplovila u šibensku luku

U šibensku luku uplovio je jutros teretni brod Haksa koji pamtimo po havariji u lipnju prošle godine kada je u arhipelagu otoka Jabuke bio prijetnja ekološkom katastrofom u Jadranu. Ovaj put Haksa je u Šibenik uplovila na putovanju prema Kopru, a plovi pod zastavom Palaua.

haksa1

U ranim jutarnjim satima 17. lipnja prošle godine stigao je s tog turskog teretnog broda poziv u pomoć zbog prodora mora u strojarnice. U tom trenutku na brodu pod turskom zastavom bilo je 13 članova posade, a u teretnom prostoru 3000 metričnih tona sinter magnezita te u brodskim spremnicima oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva. Nakon što je na otvor kroz koji je ulazilo more zakrpan organizirano je njegovo tegljenje remorkerom Brodospasa prema Trogiru. Tijekom tegljenja u Haksu je ponovno počelo prodirati more pa su ponovno ispumpavanje organizirali rogoznički i šibenski vatrogasci. Turski bord ‘Haksa’ plovio je prije havarije iz Turske u slovensku luku Kopar.

Drama u blizini Jabuke: Tone turski teretni brod pun rude, posada u evakuaciji

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.