HDZ tražio dlaku u jajetu: Protiv oporbe nomotehnikom i ‘tonom’ njihovog prijedloga

Kada demokraciji ili vlasti naroda, presudi nomotehnika, odnosno vještina izrade općih pravnih akata, i slijepcu je jasno da je potraga za dlakom u jajetu urodila plodom. Naime, nomotehnička neispravnost zahtjeva 12 vijećnika oporbe za izmjenu Poslovnika u dijelu koji regulira ‘aktualni sat’ istaknuta je kao razlog što je Odbor za statutarno-pravna pitanja dao negativno mišljenje temeljem kojeg su vijećnici pozicije glasovali protiv Odluke o izmjeni Poslovnika.

I nije samo nomotehnička neispravnost bila presudna. Branimiru Zmijanoviću, HDZ-ovom predsjedniku tog odbora nije se svidio ni ton kojim je pisan prijedlog oporbe.

zmijanovic

– Odbor sadašnje rješenje vidi kao uravnoteženo između jačanja prava vijećnika i temeljne funkcije Vijeća – donošenja odluka. Prijedlog oporbe više sliči na politički pamflet i nije obrazložen. Zahtjev oporbe nije ni nomotehnički ispravan, kazao je Zmijanović.

Na to mu je replicirao SDP-ov Joško Šupe kazavši kako oni predlažu kako bi izmijenjeni članak trebao izgledati i upitao što bi još trebali navoditi.

Uskočio je iz klupe i Mostov Ivo Glavaš rekavši Zmijanoviću neka pita svoje vijećnike što je nomotehnika jer on zna, ali vjeruje da većina njih to ne zna.

-Ovo je politička odluka i nemojmo o nomotehnici, kazao je Glavaš.

ljubica

Raspravu o prijedlogu oporbe da ‘aktualni sat’ traje koliko god je potrebno da svi vijećnici postave pitanja otvorila je Ljubica Kardum iz HSU-a.

– U aktualnom Poslovniku piše da vijećnik ima pravo na dva pitanja u trajanju od dvije minute i ja to svoje pravo želim koristiti, a s druge strane ograničavanjem ‘aktualca’ na 60 minuta mi to pravo uskraćujete. To ograničenje mora nestati i neću milostinju da svaki put dižemo ruku hoćemo li produljiti vrijeme za pitanja, kazala je Kardum najavivši kako će ona na svakoj sjednici ustrajati na tom poslovničkom pravu bez obzira na trajanje ‘aktualca’.

zlatovic sat

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović tvrdi kako 70 posto gradova u Hrvatskoj ima ograničeno vrijeme za vijećnička pitanja na 60 minuta, kod 24 posto njih nema reguliranog vremena, a šest posto gradova ima također neograničeno vrijeme za vijećnička pitanja, ali na kraju radnog dijela sjednice.

– Zahvaljujem vijećnicima pozicije što se oni ne javljaju na ‘aktualcu’ pa nama tako daju više prostora. Problem je i redoslijed prijava. Ja se javim među prvima pa na red dođem na kraju i do tada u panici hoću li uopće doći na red zaboravim što sam htio pitati, upozorio je HSS-ov Milorad Mišković Casper.

Za Hrastovca Nenada Samaržiju problem je, kako je rekao, što se trajanje ‘aktualca’ od jedan sat shvaća doslovno.

– Piše da svaki vijećnik ima pravo postaviti najviše dva pitanja. Ima pravo. Mislim da bi bilo demokratično da ‘aktualni sat’ traje dok svi iskoriste svoje pravo na dva pitanja uz vremensko ograničenje pitanja na dvije minute. U protivnom vi kao predsjednik možete dozvoliti da prvi postave pitanja svi iz HDZ-a, sat istekne i gdje smo onda mi iz oporbe, konstatirao je Samaržija.

cincin

Joško Šupe upozorio je kako su vijećnička pitanja već dva puta prekinuta te kako jedan od kolega dvije sjednice za redom nije uspio postaviti pitanja.

– Želimo sve to urediti Poslovnikom, a ne da ovisimo o volji pozicije hoće li nam dozvoliti da postavimo pitanja ili ne, ponovio je Šupe.

U raspravu se uključio i gradonačelnik Željko Burić kazavši kako za njega nema škakljivih pitanja i svi ga mogu pitati što hoće, kada hoće i gdje hoće.

– Ne bi se ovo dogodilo da nismo slušali diplomske radove , a na kraju ne bi dočekali pitanje. Ne sazivaju se sjednice da bi pojedinci gradili svoj lik i djelo, nego da bi se donosile odluke, kazao je Burić.

Prijedlog ujedinjene oporbe tada je malo ‘razvodnio’ Rikard Marenzi s Petrinine nezavisne liste kazavši kako se slaže da iz njihovog prijedloga izbace zahtjev za neograničeno trajanje ‘aktualca’, ako im dozvoljavaju dva pitanja po vijećniku na svakoj sjednici.

buric

Nakon duge rasprave Burić predlaže da se do sljedeće sjednice izradi suvisli i pravno održiv zaključak i novi prijedlog izmjene Poslovnika jer je jasno da ‘aktualac’ s po dva pitanja od dvije minute i odgovorima do pet minuta, sa čime se svi slažu, ne može trajati dulje od 100 minuta.

Glavaš, ipak, traži glasovanje o prijedlogu oporbe. Sve završava sa samo 10 glasova ZA i to u nastavku sjednice na kojoj je ‘aktualac’ trajao sat i 20 minuta i u kojem su pitanja postavili svi koji su to željeli pa čak i oni koji to nisu uspjeli na prošloj sjednici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.