Hrvatske ceste nude novo rješenje za rekonstrukciju čvora Rokići

Nakon rekonstrukcije i izgradnje čvora Meterize najizglednije je da će se pristupiti rekonstrukciji čvora Rokići koji iz godine u godinu postaje sve prometniji ulaz/izlaz iz grada s nemogućnošću izlaza u smjeru Zadra. Dinamika i raspored radova na Jadranskoj magistrali kroz Šibenik ovisit će o dogovoru Grada Šibenika i Hrvatskih cesta pa je moguće da se ulaz u Njivice ili pak križanje Jadranske magistrale i Ulice Velimira Škorpika s priključkom TLM-a pojave kao prioriteti. Rekonstrukcija u Rokićima je, usporedili se sa ova druga dva, financijski manje zahtjevan projekt, a stvorila bi sigurno križanje iz svih smjerova kretanja i skretanja. Kako je oko rješavanja tog prometnog problema bilo dosta rasprave i nesuglasja za vrijeme prošle gradske vlasti stručnjaci Građevinskog fakulteta pregledali su projekt koji je izradila tvrtka Donat iz Zadra, očitovali se o njemu i Hrvatskim cestama ponudili svoje rješenje.

hrvatske-ceste-4

Naime, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu za Hrvatske ceste izradio je Prostorno-prometno-građevinsku studiju cestovne mreže državnog značenja na širem području grada Šibenika koju su u listopadu predstavili u Šibeniku. Njezin sastavni dio su, uz rješavanje problema prometne preopterećenosti Jadranske magistrale kroz Šibenik, rekonstrukcije svih značajnijih čvorišta.

cvor-rokici-prijedlog

Stručnjaci Građevinskog fakulteta zaključili su da projekt Donata iz Zadra, uz to što veliko neizgrađeno zemljište Rokića drage presijeca na četiri manja, ima još nedostataka. Kako su naveli u studiji tim projektom Put prvog šibenskog partizanskog odreda od kućnog broja 26 do 58 postaje slijepa ulica, onemogućava se pristup Mažuricama iz smjera Zadra u ulice Put prvog šibenskog partizanskog odreda, Pulsku i Mažurice, dok Put Dubrave uopće nije moguće priključiti na cestovnu mrežu.

cvor-rokici-rjesenje

U svom rješenju nude prostorno manji zahvat, a za priključak na južni kolnik buduće magistrale sa četiri trake koriste postojeću cestu u Rokićima. U toj je varijanti i priključak na Put prvog šibenskog partizanskog odreda jednostavniji, omogućen je nesmetan pristup Mažuricama, a u mrežu se spaja i Put Dubrave. Sjeverni, novi kolnik magistrale spaja se na Rokiće tzv. polutruba križanjem i potom denivelacijom prolazi ispod magistrale u Rokiće.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.