Incident na bazenu u Crnici potvrdio da bez medija nema informirane javnosti

Foto: Facebook

Postoji li poveznica između bijele praškaste tvari koju su na bazenu u Crnici, nakon žalbi djece na svrab i teškoće s disanjem, pronašli i na prije desetak dana zamijenjenim filterima klimatizacijskog sustava i praha koji je bio rasut po površini vode i tribinama pojasnit će analiza uzoraka praha u Centru ‘Ivan Vučetić’ u Zagrebu, koja još nije završena, i policijska istraga koja još traje.

Ako je istinita neslužbena informacija koja kruži u javnosti, kako je netko tijekom vikenda na bazenu ispraznio tri vatrogasna aparata, moguće je da je riječ o praškastom punjenju tih aparata za koje proizvođači navode da nije opasno za ljudsko zdravlje. Prah je tako mogao dospjeti i u filtere klimatizacije i na površinu vode u bazenu.

bazen tribine

U vatrogasnim aparatima je uz potiskivač CO2, punjenje od praškastog natrijevog bikarbonata, tvari koju zovemo i soda bikarbona. Slabo je topiva u vodi i u većim dozama može izazvati neke od zdravstvenih tegoba na koje su se žalili korisnici bazena u Crnici. Na upit Šibenskog portala iz Hrvatskog toksikološkog zavoda u Zagrebu dobili smo tumačenje o mogućoj toksičnosti natrijevog bikarbonata s naglaskom na situaciju u kojoj je taj prah bio izložen povišenoj temperaturi u klimatizacijskom sustavu bazena u Crnici. Odgovor toksikologa prenosimo u cijelosti.

zavod

Toksični učinci natrijevog bikarbonata vezani su uz sekundarni učinak natrijevih i bikarbonatnih iona uzrokujući hipernatremiju, odnosno povećanu koncentraciju natrijevih iona u krvi. Glavni simptom je žeđ, dok su drugi znaci, uzrokovani izlaskom vode iz stanica zbog promjene osmotskog tlaka, mahom neurološki, poput smetenosti, povećane neuromišićne podražljivosti i konvulzija. Zapravo se znaci trovanja mogu podijeliti u blage do srednjih te u slučaju velikih količina do ozbiljnih toksičnih učinaka. Blaga toksičnost kod oralne primjene manifestira se probavnim simptomima kao što je mučnina, povraćanje, podrigivanje, nadimanje. Srednji učinci uključuju alkalozu, hipokacemiju, hipernatremiju uz vrtoglavice, slabost i razdražljivost.Ozbiljna toksičnost se javlja u obliku alkalemije koja može usporiti otpuštanje kisika iz hemoglobina. Hipernatremija i hiperosmolalnost mogu uzrokovati komu.

Na povišenim temperaturama natrijev bikarbonat može priječi u natrijev karbonat. Natrijev karbonat pri oralnoj izloženosti može izazvati edem gornjeg dijela dišnog sustava posljedica čega može biti otežano disanje, u a slučajevima izloženosti većim količinama čak i oštećenja gastrointestinalnog sustava perforacijama i krvarenjem. Udisanje malih količina može uzrokovati kašalj, piskutavo i otežano disanje, dok kod udisanja značajnijih količina može izazvati edem gornjih dišnih puteva, opekline i stridor. U dodiru s očima može uzrokovati jako crvenilo, suzenje i peckanje očiju te u nekim slučajevima čak i trajni gubitak vida. Dodir s kožom može uzrokovati nadraživanje (crvenilo, isušivanje, svrbež), a u nekim slučajevima i opekline.

bazen izvana

Ni danas još nije jasno zbog čega su u utorak i srijedu ujutro nastavljeni treninzi u bazenu i tko je, kako kaže trener Marijan Tepić iz Plivačkog kluba Šibenik, i prije uzimanja uzoraka i provedene analize, njima potvrdio da nije riječ ni o čemu što bi bilo bakteriološki opasno.

Sudeći po dosadašnjim nalazima policije i javnim izjavama dijela aktera, propusta i nesnalaženja u toj, blago rečeno incidentnoj situaciji, očito je bilo više. Naime, prva informacija od zaposlenika bazena koji su već u nedjelju uočili bijeli prah na površini vode i na tribinama nije stigla ni do Zavoda za javno zdravstvo niti do Andrije Španje, ravnatelja ‘Športskih objekata’. Liječnici koji su pregledali djecu sa simptomima koji su im se pojavili nakon treninga na bazenu, također, nisu poštivali obavezu da takve slučajeve prijave Zavodu za javno zdravstvo. Činjenica je da je incident dospio u javnost mimo svih službenih kanala, isključivo dojavama korisnika i roditelja djece koja su imala zdravstvene smetnje, a tek je potom zavladala nervoza kod svih koji jesu ili se osjećaju odgovornima.

Treba li uopće naglašavati da su svi u lancu odgovornosti ovih dana bili ljuti na novinare koji su cijelu priču iznijeli u javnost. Srećom, davno su iza nas vremena kada su kraljevi zbog loših vijesti ubijali glasnike.

bazen crnica

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.