Preko sto sudionika

‘Izazovi današnjice’ okupili eksperte digitalne transformacije, evo koje su zaključke donijeli

‘Izazovi današnjice’, 4. međunarodna konferencija održala se od 10. do 12. listopada 2019. godine na Veleučilištu u Šibeniku. Cilj konferencije bio je okupiti eksperte koji se kroz svoj profesionalni i znanstveni interes bave pitanjima digitalne transformacije društva i poslovanja kako bi zajedničkim radom tijekom konferencije došli do odgovora na ovaj izazov današnjice.

Digitalna transformacija ima velik utjecaj na razvoj gospodarstva čime ona postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti gospodarskih subjekata. Digitalna transformacija obuhvaća ne samo uvođenje nove tehnologije u poslovanje, već i razvoj i primjenu digitalnih vještina stručnjaka koji tu tehnologiju koriste te je u neprestanoj interakciji sa svim dionicima u poslovnom procesu. Stoga je naglasak ovogodišnje konferencije bio usmjeren na pravni okvir tehnološki naprednog poslovanja, implementaciju digitalnih vještina, investicije te izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 100 sudionika iz 50 različitih institucija, prezentirana su 4 rada pozvanih predavača te 52 autorska rada sudionika konferencije. Autori su obrađivali teme iz različitih perspektiva društvenih pojava, procesa, načina upravljanja i drugih teorijskih i praktičnih situacija u danim okolnostima. Prezentacija radova je bila podijeljena u pet sesija Marketing i menadžment, Tehnologija i inovacije, Gastronomija i turizam, Računovodstvo i financije te Pravni poredak.

Autori su prikazali široku mogućnost primjene digitalnih tehnologija u različitim aspektima života kao što su: turizam, obrazovanje i cjeloživotno učenje te tehnologija prometa i transport. Iako je naočigled nespojiva kombinacija, autori su u svojim radovima ukazali na primjenu novih tehnologija u pravnom poretku. U sesiji Marketing i menadžment izloženo je unaprjeđenje poslovnih procesa u funkciji promocije i upravljanja poduzećima. Razvoj novih turističkih sadržaja i ukupne turističke ponude više je nezamisliv bez digitalne transformacije ovog segmenta poslovanja, stoga su autori u sesiji Gastronomija i turizam prenijeli svoja praktična iskustva i znanstvene spoznaje o implementaciji digitalnih tehnologija. U posljednjoj sesiji Računovodstvo i financije, autori su ukazali na mogućnost digitalne transformacije koja sektor financija može pretvoriti u strateško središte organizacije te automatizirati i ubrzati proces rada računovodstva.

Zaključci doneseni na konferenciji:

Strateško upravljanje i digitalizacija gradova uvelike doprinosi uštedama u proračunu i brzini obavljanja procesa;

Doba digitalizacije predstavlja izazov za društvo zbog dostupnosti informacija koje nisu nužno istinite, transparentne i moralne;

Podaci dobiveni iz pametnih telefona pružaju prilike boljeg razumijevanja turističkog kretanja, daju točnije podatke o broju turista i njihovom zadržavanju u destinaciji bez potrebe anketiranja ili intervjuiranja turista;

Digitalne platforme stvaraju izazov za ponudu turističkog smještaja na tržište nekretnina;

Digitalna revolucija se događa sada, nezaustavljiva je i brza te dovodi nove izazove i prilike za poslovanje i društvo, stoga je potrebno prilagoditi se i iskoristiti mogućnosti koje nudi.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.