Jadrijaši će zaposjednute kvadrate ipak dobiti ispod tržišne cijene

Hrvatskim šumama na Javni poziv za iskaz interesa za otkup okućnica u šibenskoj gradskoj četvrti Jadrija do prije dva dana stiglo je oko 120 ponuda vlasnika objekata. Riječ je o javnom pozivu koji je bio otvoren do 2. svibnja i kojim Hrvatske šume žele regulirati vlasničke odnose na svom zemljištu koje vlasnici objekata već 50 godina koriste kao okućnice, iako svih tih godina nisu stekli vlasništvo nad tim terenima.

– Dio vlasnika se pozvao na zahtjeve koje su predali na poziv Hrvatskih šuma od prije dvije godine s istim ciljem. Javili su se i odvjetnici koji zastupaju veći broj klijenata tako da u konačnici očekujemo više od 200 zahtjeva za otkup zemljišta. Mi smo locirali 357 objekata na Jadriji u prostoru Hrvatskih šuma, ali među njima sigurno ima i onih koji su pitanje vlasništva nad okućnicama već riješili. Naime zadnjih nekoliko godina nisu evidentirane sve promjene pa tako i oni koji su iskoristili mogućnost kada se to tužbama moglo riješiti, kaže nam Nediljko Dujić, savjetnik Uprave Hrvatskih šuma.

dio Javnog poziva Hrvatskih šuma
dio Javnog poziva Hrvatskih šuma

jadrija4

Dujić vjeruje kako sigurno 50 do 100 objekata ima riješeno stanje vlasništva te napominje kako rok javnog poziva, koji je bio 90 dana, ipak nije ograničen, nego će Hrvatske šume i dalje zaprimati prijave.

– Sljedećeg tjedna imat ćemo procjenu sudskog vještaka koja ide na Upravu tvrtke. Nitko izrijekom nije spominjao da će se zemljište prodavati po tržišnoj cijeni. Nama polazište, po zakonu, mora biti tržišna cijena, ali ona može biti umanjena ili uvećana ovisno o zaključku nadležnog tijela, odnosno Uprave Hrvatskih šuma, kaže Dujić.

dio Javnog poziva Hrvatskih šuma
dio Javnog poziva Hrvatskih šuma

Na pitanje što s onima koji se ne odluče na otkup ili nisu u financijskoj mogućnosti da sada kupe zemljište koje koriste kao okućnicu, Dujić odgovara kako vjeruje da će takvih biti malo jer će Hrvatske šume ponuditi različite mogućnosti reguliranja odnosa.

– Razradit ćemo više varijanti za otkup i reguliranje odnosa na Jadriji. Cilj nam je riješiti to pitanje i izaći u susret građanima. U svemu tomu treba razlikovati legalizirane objekte od onih koji nisu odradili taj postupak. Zato i nije dobro govoriti o konačnoj cijeni zemljišta, jer će ona ovisiti i o tome, o infrastrukturi, o položaju i o nizu drugih faktora. Dakle, neće biti identična cijena za sve, ali neće se ni previše razlikovati, tvrdi Dujić.

 

jadrija-satelit

Po njegovoj ocjeni ovaj projekt se razvija dobro i za otprilike mjesec dana prvi bi vlasnici mogli početi dobivati pozive na prijedlog sporazuma s Hrvatskim šumama o rješenju stanja vlasništva okućnica i zemljišta pod objektima koje je također zaposjednuto, a legalizacijom nije otkupljeno.

dio javnog poziva Hrvatskih šuma
dio javnog poziva Hrvatskih šuma

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.