JNA je slomila zube u Pakovu Selu na današnji dan. Branitelji su tada razbucali Mladićevu tenkovsku kolonu

Na današnji dan prije 27 godina, dakle 20. rujna 1991. godine, velikosrpske snage, predvođene zloglasnim generalom Ratkom Mladićem, zaustavljene su u Pakovu Selu u još jednom pokušaju osvajanja Šibenika. Naime, dio jedinica izbio je na Šibenski most i trebale su se spojiti sa postrojbama koje su trebale stići iz Drniša. Međutim, malobrojni hrvatski branitelji su ih dočekali i zaustavili njihov napad.

Tom događaju na Facebooku je post posvetio i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić te napisao da su ‘borbe u Pakovu Selu i Sedramiću, iako samostalne borbe, sastavni dio sveukupne obrambene bitke za Šibenik u Rujanskom ratu kojima je definitivno utvrđena drniška crta bojišnice.’

Hrvatski branitelji su, dakle, zaustavili kolonu JNA koja se kretala od Drniša prema Šibeniku. Pritom su uništili nekoliko tenkova i oklopnih transportera, što je demoraliziralo srpskog zapovjednika Mladića u osvajanju Šibenika. Zaustavljanje su sprovele zajedničkim djelovanjem 113. brigada, policijske postrojbe i pješaštvo. Na Šibenskom mostu, pak, hrvatske snage topničkim udarom napadačima su nanijele velike gubitke pa su se srpske snage povukle.

Podsjetimo, sveopći napad na Šibenik počeo je 16. rujna kada su snage generala Mladića, poslije u Hagu osuđenog na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, izbile na Šibenski most. Ipak, prepali su se mogućnosti da je most miniran te su krenuli s izviđanjem.

Za obranu Šibenika presudno je bilo ‘prebacivanje’ topničke bitnice na Žirju, ali i osvajanje vojarni u Rogoznici i Zečevu gdje je bilo jako puno naoružanja, posebice topova. Upravo to topništvo, kao i drugo oruđe za protuoklopno djelovanje zaustavilo je motoriziranu kolonu koja je krenula prema Šibeniku na današnji dan.

Dana 23. rujna 1991. bitka je okončana. Razbijene snage srpskih osvajača počele su se povlačiti sa Šibenskog mosta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.